Denumită „insula Zeilor” sau „Dimineaţa lumii”, insula Bali este destinaţia turistică numărul unu a Indoneziei. Apele liniştite ale Oceanului Indian, bungalow-urile de pe plajele largi, coastele accidentate, orezăriile în terase, dansatoarele exotice, templele şi cultura tradiţională au făcut din Bali una dintre cele mai căutate destinaţii de vacanţă din întreaga lume.

Plajele din Kuta şi Sanur au pus insula Bali pe harta turistică a lumii, în consecinţă, acum aceste cunoscute destinaţii de vacanţă din sudul insulei sunt supraaglomerate. Grupurile mari de turişti şi nelipsiţii vânzători ambulanţi localnici strică atmosfera exotică a paradisului tropical.

Însă asta nu înseamnă că Bali este o destinaţie care trebuie ocolită. Încă mai există locuri care păstrează atmosfera tradiţională, în special în zona de est a insulei, cunoscută ca ”Vechiul Bali”. Aici, veţi regăsi tot ceea ce speraţi să întâlniţi în această insulă exotică, plaje cu nisip fin, umbrite de cocotieri, păduri luxuriante, peisaje spectaculoase şi cele mai moderne condiţii de cazare.

Moştenirea culturală a insulei este vizibilă pretutindeni, de la miile de temple şi palate cu o arhitectură specifică până la numeroasele festivaluri şi ceremonii tradiţionale, care îmbină teatrul, muzica şi dansul.

Călătoria cu avionul până în Bali, cu escale la Istanbul şi Singapore, este lungă, obositoare şi cam scumpă. Dar, odată ajunşi acolo, veţi găsi mâncare ieftină (preponderent pe bază de orez şi fructe de mare) şi cazare pe măsură. Cu echivalentul a 30-40 de euro/cameră (mic dejun inclus) poţi găsi locuri de cazare la numeroase pensiuni sau hoteluri cochete, iar o masă copioasă nu vă uşurează portofele de mai mult de 10 euro.

Kuta, odinioară un mic sătuc de pescari în sudul insulei, este ”Mecca” turismului din Bali fiind principala destinaţie a turiştilor, în special a celor australieni.

O alternativă binevenită la aglomeraţia de aici o reprezintă oraşul Ubud, din zona de nord a insulei, capitala culturală din Bali. Oraşul posedă numeroase galerii de artă şi muzee care ilustrează cultura tradiţională şi cea modernă a insulei. O mare varietate suveniruri, obiecte de artizanat specifice insulei, sunt expuse spre vânzare pe străzile si pieţele din Ubud iar spectacole de teatru, dans şi muzică tradiţionale sunt nelipsite din oraş.

Dacă doriţi să vizitaţi Bali, ţineţi cont de climă. Insula are două anotimpuri, unul uscat şi unul ploios. Sezonul uscat începe în aprilie şi se încheie în octombrie. Ar fi indicat să vă programaţi vacanţa în această perioadă dacă nu doriţi să vă petreceţi timpul numai în camera de hotel admirând ploaia pe fereastră.

Ar fi păcat pentru că Bali oferă o gamă inepuizabilă de distracţii: înot, schi nautic, surfing, parasailing, scufundări, pescuit, croaziere spre insulele Nusa Penida, Lesser Sunda, Sulawesi, Nusa Lembongan, excursii la nenumăratele obiective turistice din interiorul insulei, lacul vulcanic Batur, templele Besakih, Pura Jagatnatha, Sang Hyang Widi, Pura Tanah şi multe altele. Dacă plimbările clasice cu autocarul sau vaporul vi de par neinteresante, puteţi încerca  ”Submarine Safari”, tururi cu un submarin de în Golful Amuk Bay.