Atentatele teroriste reduc cererea de vacanţe în mai multe oraşe europene.

Turiştilor care aveau planificate sejururi în Paris sau Bruxelles li s-au propus alternative precum Bruges, Valea Loarei, Costa del Sol şi Sicilia. Alte opţiuni în locul Franţei şi Belgiei au fost Italia, Spania, Portugalia, Cipru şi Grecia. De asemenea, de mai multă vreme, alte destinaţii preferate de vacanţă de către români, precum Egipt şi Tunisia, au fost scoase din ofertele agenţiilor de turism, din cauza crizelor politice.

"Imediat după evenimentele tragice din Paris am înregistrat scăderi de 65% - 70% pe zborurile rezervate către Paris, cu sau fără escală. Asta în condiţiile în care biletele de avion către capitala Franţei înseamnă aproximativ 20% din totalul zborurilor rezervate pe Paravion. Însă, la aproximativ 4-5 zile după atentate, am început să recuperăm zboruri constant, cu o medie zilnică de 2-3%. În acest moment, este adevărat că raportăm un declin al rezervărilor şi spre alte capitale europene, vecine ale Franţei: Bruxelles, Amsterdam, Londra, chiar şi Berlin. Turiştii care renunţă la aceste destinaţii sunt rerutaţi către Sudul Europei - în special Italia, Spania, Portugalia şi Grecia", a declarat pentru MEDIAFAX Remus Vişan, managing director al agenţiei de turism online Paravion.ro.

Acesta subliniază că nu neapărat teama i-a determinat pe turiştii români să-şi anuleze zborurile către Paris şi celelalte capitale, ci faptul că nu ştiau dacă vor putea să îşi petreacă timpul acolo aşa cum l-au planificat, întrucât nu au siguranţa că obiectivele turistice, barurile, restaurantele, cluburile sunt sau vor fi deschise.

Potrivit Paravion.ro, călătoriile de business nu au înregistrat declinuri, probabil deoarece clienţii care călătoresc în interes de serviciu nu au mult timp liber la dispoziţie pentru a simţi atmosfera din oraş.

"Iniţial, am înregistrat un flux de anulări, cam 10%-15% din biletele de zbor emise, dar am sfătuit turiştii să aştepte şi să aleagă o altă perioadă de călătorie, eventual în februarie, când avem vacanţa şcolară, sau de Valentine’s Day. În ceea ce priveşte pachetele de vacanţă, în speţă cele de Crăciun şi Anul Nou, Paravion nu a înregistrat absolut nicio anulare. Din nou, o dovadă în plus că românilor nu le este frică să călătorească. Aceştia încă aşteaptă să se informeze dacă vor avea acces la toate atracţiile turistice specifice şi/sau dorite", a spus Remus Vişan.

El precizează că hotelierii au scăzut tarifele cu 50% la hotelurile de 5 stele şi cu aproximativ 30% la hotelurile de 3 şi 4 stele, lucru care a scăzut preţurile la city-break-ri cu 30%.

La rândul lor, reprezentanţii agenţiei Vola.ro spun că au înregistrat scăderi ale cererii pentru Paris şi Bruxelles, dar că sunt destul de puţini aceia care nu vor să mai călătorească deloc.

"Doar pe Paris şi Bruxelles am observat un impact mai puternic al evenimentelor din ultima perioadă. Dar această scădere este atât una organică, venită din partea clienţilor, cât şi în mare parte «cauzată» de noi. Imediat după apariţia problemelor, Vola.ro a întrerupt orice promovare pentru Paris şi Bruxelles. Pe alte destinaţii nu putem spune că au existat scăderi, ba din contră, datorită promoţiei Sale Week pe care o avem în această perioadă, avem o creştere generală de 400% a cererii de pachete turistice. Oamenii sunt încă dornici să călătorească şi preţul este un trigger important", a declarat pentru MEDIAFAX Manuela Melinescu, marketing manager Vola.ro.

Aceasta spune că au existat şi câteva cazuri în care clienţii au ales să îşi anuleze călătoria leisure.

"Au existat câteva cazuri, în special în rândul celor care aveau călătorii leisure. Depinzând de tipul de bilet pe care îl cumpăraseră, oamenii au ales fie să amâne plecarea, fie să se orienteze spre o altă destinaţie. Piaţa de călătorii business nu a fost impactată deloc. În general, clienţii întreabă dacă sunt probleme de anulări ale zborurilor şi alte chestiuni tehnice, dar sunt destul de puţini cei care nu vor să mai călătorească deloc", a spus oficialul agenţiei de turism.

Potrivit acestuia, agenţia nu încearcă să atragă turişti pentru destinaţiile afectate de situaţia politică din ultima vreme, ci a venit cu promoţii pe alte destinaţii.

"În principiu, noi am propus celor care aveau planificate sejururi în Paris sau Bruxelles, nişte alternative în apropiere. Bruges ca alternativă de cazare în loc de Bruxelles sau Valea Loarei pentru cei cu sejururi în Paris", a adăugat Melinescu.

În opinia sa, valul negativ de promovare este posibil să afecteze pe termen lung şi turiştii să aibă reticenţe în a călători în diferite zone.

De cealaltă parte, reprezentanţii touroperatorului Christian Tour afirmă că nu au observat nicio scădere a interesului pentru oraşele unde au existat probleme de ordin politic, având în vedere faptul că aceste oraşe nu reprezintă destinaţii de volum, mai cu seamă în această perioadă rece a anului când nu se prea organizează city break-uri sau weekend break-uri.

"Până astăzi nu am primit solicitări de anulare pentru aceste destinaţii. Pachetele turistice pe care le touroperăm includ vizite scurte de maxim câteva ore în cadrul circuitelor turistice care acoperă şi aceste oraşe, iar aceste circuite se organizează de obicei în perioada aprilie-octombrie, în acest moment nu avem grupuri care să se afle în Paris, Bruxelles sau alte oraşe afectate de problemele politice ale momentului. Ofertele sunt cele standard pentru această perioadă şi anume oferte First minute aplicate tuturor tipurilor de circuite culturale în Europa", a afirmat Marius Pandel, CEO Christian Tour.