Situată în localitatea cu acelaşi nume din judeţul Braşov, Cetatea Rupea este atestată documentar în anul 1324 (Castrum Kuholom) ca loc de refugiu al saşilor răsculaţi împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei. Numele de Kuholom (Dealul Cohalmului) face referire la roca pe care a fost ridicată: bazaltul. Cetatea ocupa o poziţie strategică şi s-a dezvoltat pe parcursul mai multor secole, devenind unul dintre cele mai puternice ansambluri defensive din Transilvania.

Ansamblul cetăţii este alcătuit din trei incinte având faze diferite de construcţie: Cetatea de Sus – construită în secolele XIII-XIV, Cetatea de Mijloc – construită în secolele XV – XVI şi Cetatea de Jos – construită în secolul XVII. Cele trei incinte sunt legate între ele prin mai multe porţi interioare ce străbat zidurile groase. Cetatea, prevăzută cu turnuri şi bastione, a servit de-a lungul timpului ca fortificaţie dar şi ca refugiu pentru populaţia satelor din împrejurimi în faţa repetatelor asedii. În anii 1432 – 1437, cetatea a fost atacată şi jefuită de către turci iar în 1643, a fost părăsită, după ce un incendiu devastator a transformat-o în ruine. După un timp, saşii au revit în cetate dar în anul 1688, cetatea este ocupată de austrieci care îşi instaleazăcetati rupea 4 aici o garnizoană. În 1716, cetatea a folosit drept refugiu supravieţuitorilor epidemiei de ciumă, izbucnită în localitatea învecinată. Cetatea a fost abandonată definitiv în anul 1790, în urma unei furtuni puternice care i-a distrus acoperişul. În timpul regimului comunist, autorităţile au contribuit la degradarea ei, utilizând bazaltul pe care era construită la lucrări de construcţie în localitatea Rupea.
Aflată pentru o lungă perioadă în ruină şi închisă publicului, cetatea a beneficiat de lucrări ample de restaurare printr-un proiect cu fonduri europene în perioada 2011-2013. Au fost refăcute zidurile cetăţii, turnurile şi curtea interioară, precum şi drumurile de acces. A fost repusă în circuitul turistic în luna iunie a acestui an. Costul unui bilet de intrare este de 10 lei.