Una dintre cele mai frumoase lăcaşuri de cult din lume se află în România, potrivit cotidianului The Telegraph. Este vorba despre biserica din Viscri, satul care l-a fermecat pe prinţul Charles al Marii Britanii. Biserica face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

Pe primul loc se află o catedrală din Columbia, pe locul al doilea o biserică din Norvegia, urmată de una din Iran şi pe locul al patrulea un lăcaş de cult din Franţa.

Biserica evanghelică fortificată din Viscri a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Biserica-sală a fost construită de secui şi ulterior a fost preluată de saşi. De-a lungul vremii, fortificaţia a suferit numeroase schimbări.

De exemplu, în secolul XVIII s-a construit un al doilea cordon de zid în jurul cetăţii, păstrat azi la înălţimea de numai un metru, cu lipsuri pe laturile de nord-est şi sud-est.

În incintă, coridorul de apărare a fost înlocuit printr-un şopron, acoperit într-o singură pantă, ce coboară de pe coroana curtinei către un zid mai scund, ridicat la 3-4 m distanţă de curtină, şi având 19 mari intrări dreptunghiulare.

De asemenea, în secolul XIX, bastionul din est şi-a pierdut nivelul de apărare, caturile inferioare au fost transformate în locuinţe cu încălzire, iar catul superior a servit, până în anii 1960, pentru păstrat slănina.

Cetatea a fost restaurată în 1970, iar din anul 1999 face parte din patrimoniul UNESCO.

Iată şi celelalte biserici din topul făcut de The Telegraph:

LOCUL 1. Las Lajas Sanctuary, Colombia 

LOCUL 2. Borgund Stave, Norvegia   

LOCUL 3. Biserica Bethlehem, Iran

4. Capela Notre Dame du Haut, Franţa