Parcul Natural Porţile de Fier a obţinut aprobarea UNESCO pentru a deveni a doua rezervaţie a biosferei din România, după Delta Dunării, în acest sens mai fiind nevoie de promovarea unei hotărâri de guvern, a declarat secretarul de stat din Ministerul Mediului Anne Jugănaru, potrivit Mediafax. 

Secretarul de stat responsabil de Biodiversitate a precizat că iniţiativa declarării Parcului Natural Porţile de Fier rezervaţie a biosferei a aparţinut profesorului Ioan Jelev, preşedinte al Comitetului Naţional Român MAB (Man and the Biosphere Programme) - UNESCO. 

Documentaţia necesară a fost elaborată timp de doi ani, şi trimisă, pe 30 septembrie, la UNESCO, care a aprobat declararea parcului rezervaţie a biosferei.

Promovarea şi transmiterea la UNESCO - Paris a documentaţiei reprezintă prima etapă procedurală (cea internaţională) din cele două necesare declarării unei rezervaţie a biosferei. Cea de a doua etapă, naţională, are loc după aprobarea documentaţiei de către UNESCO şi constă în promovarea hotărârii de guvern pentru declararea rezervaţiei biosferei. 

Astfel, după ce va primi comunicatul oficial de la UNESCO, Ministerul Mediului va promova un proiect de hotărâre pentru ca Parcul Natural Porţile de Fier să capete statut de rezervaţie a biosferei.

Acest statut îl are în România numai Delta Dunării.

Înainte de 1989 au mai fost declarate rezervaţii ale biosferei şi Pietrosul Rodnei şi Munţii Retezat, însă ele nu au mai îndeplinit noile criterii pentru a păstra acest statut, din cauza absenţei aşezărilor umane, a precizat Jugănaru.