Indonezia a decis ca, începând cu luna octombrie 2015, cetăţenii români să nu mai aibă nevoie de viză de scurtă şedere pentru a călători în scop turistic în Indonezia.

Anunţul a fost făcut joi de ministrul Afacerilor Externe al Republicii Indonezia, Retno L.P. Marsudi, în cadrul unei întrevederi cu omologul român, Bogdan Aurescu, la New York, în marja Adunării Generale a ONU.

Potrivit unui comunicat al MAE remis, vineri, cei doi miniştri au semnat şi Acordul pentru scutire de vize pentru posesorii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu.

Totodată, demnitarii au abordat teme privind cooperarea bilaterală, având ca principal obiectiv dinamizarea contactelor politice şi a cooperării economice dintre cele două state.

„De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul indonezian au discutat despre colaborarea în cadrul organizaţiilor internaţionale şi au avut un schimb de opinii pe subiecte de interes de pe agenda regională şi internaţională”, precizează sursa citată.

În acelaşi context, şeful diplomaţiei române a salutat aniversarea a 70 de ani de la declararea independenţei Republicii Indonezia, împlinirea a 65 de ani de la recunoaşterea independenţei Indoneziei de către România şi a 55 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice bilaterale la nivel de ambasadă.

„Bogdan Aurescu a subliniat importanţa pe care România o acordă extinderii dialogului la nivelul ministerelor de Externe, precum şi relaţiilor la nivel regional dintre Uniunea Europeană şi Asociaţia Statelor din sud-estul Asiei (ASEAN)”, se arată în comunicat.

Miniştrii au evidenţiat şi necesitatea consolidării relaţiilor economice, pentru a menţine ritmul de creştere a schimburilor economice şi pentru a încuraja investiţiile indoneziene în România, dar şi pe cele româneşti în Republica Indonezia, care este o poartă către viitoarea Comunitate Economică ASEAN.

„În acest sens, Bogdan Aurescu a propus reluarea activităţii Comisiei mixte de cooperare economică, respectiv crearea unui Forum de Afaceri România-Indonezia, cu sprijinul Camerelor naţionale de Comerţ ale celor două ţări”, potrivit aceluiaşi comunicat.

MAE precizează că, în cursul discuţiilor, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat iniţiativa României, susţinută de Spania, privind crearea unei Curţi Internaţionale împotriva Terorismului, iniţiativă primită cu interes de omologul indonezian.