Statele Unite Mexicane, cu o suprafaţă de 1.964.375 km pătraţi şi o populaţie de 121.736.809 de locuitori (est. iul. 2015), potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov), sărbătoreşte Ziua naţională la 16 septembrie. Aceasta marchează aniversarea proclamării independenţei în 1810.

Monarhia a fost abolită la 4 octombrie 1824, Mexicul declarându-se Republică Federativă, se menţionează pe site-ul www.mae.ro. În 1846, a izbucnit războiul cu SUA, încheiat în 1848 prin pacea de la Guadalupe Hidalgo, Mexicul pierzând peste 52% din suprafaţă, respectiv teritoriile de la nord de Rio Bravo.

A urmat o perioadă îndelungată de intensă dezvoltare economică şi culturală, sub preşedintele Porfirio Díaz (1867-1910). Revoluţia mexicană a izbucnit în 1910, iar la 5 februarie 1917 a fost adoptată noua Constituţie, una dintre cele mai democratice în epocă, în vigoare şi în prezent.

Capitala este Ciudad de México sau Mexico City şi numără 20.999.000 de locuitori (2015), potrivit publicaţiei online The World Factbook (www.cia.gov). Principalele oraşe sunt: Guadalajara (4.843.000 loc.), Monterrey (4.513.000 loc.), Puebla (2.984.000 loc.), Toluca (2.164.000 loc.), Tijuana (1.987.000 loc.), Veracruz, Cuernavaca, León.

Ciudad de México se situează la o înălţime de 2.240 m deasupra nivelului mării şi are o suprafaţă de 1.485 kmp. Oraşul a fost fondat în 1521, fiind construit pe ruinele capitalei antice a aztecilor, Tenochtitlan. Cel mai înalt punct al oraşului se află în Tlalpan şi este vorba de muntele Ajusco, cu vârfurile Pico del Aguila şi Cruz del Marques, înălţimea acestora depăşind 3.900 m.

Muzeele, parcurile, clădirile coloniale, bine păstrate, construcţiile moderne din Ciudad de México pot rivaliza cu orice alt oraş modern, o celebră piramidă aztecă (unul dintre punctele de atracţie ale oraşului), restaurante elegante, cu meniuri bogate, cel mai lung bulevard din lume, cea mai mare universitate din lume (are peste 500.000 de studenţi) şi, pentru pasionaţii sportului, cel mai mare stadion din lume, după cum se menţionează pe site-ul http://www.gtravel.ro/.

Două zone din Mexico City au fost declarate de UNESCO drept patrimoniu mondial: Centrul Istoric unde sunt situate clădirile istorice şi religioase, precum şi Catedrala Metropolitană, una din cele mai impresionante construcţii din emisfera vestică, care îmbină stilul baroc şi neoclasic cu tradiţiile mexicane locale. Catedrala Metropolitană se confundă cu istoria oraşului, construcţia a început în 1573 şi a fost încheiată în 1788.

Palatul Naţional (1693) este impresionant. Interiorul găzduieşte o grandioasă colecţie de picturi murale ale artistului Diego Rivera. Cea mai faimoasă operă „Mexicanii în lupta pentru Libertate şi Independenţă”, care acoperă un perete uriaş, reuneşte la un loc 2 000 de ani de istorie. Palatul găzduieşte şi un mic muzeu dedicat preşedintelui Benito Juárez şi Congresului Mexican.

Basilica de Nuestra Senora de Guadalupe, aflată în zona de nord a oraşului, este principala biserică a metropolei, dedicată sfintei care ocroteşte Mexicul. Aici există un muzeu cu diferite artefacte şi obiecte de cult, menţionează site-ul amintit mai sus.

În capitala mexicană se află cele mai renumite instituţii de învăţământ din ţară, precum: Universitatea Mexico City, Universitatea Naţională Pedagogică, Universitatea Panamericană, Universitatea Intercontinentală, Universitatea Naţională Autonomă din Mexic fondată în 1551.

Totodată, capitala Mexicului este recunoscută în lumea sportului, aici fiind organizate în 1968, Jocurile Olimpice de Vară, iar în anii 1970 şi 1986 cele mai importante competiţii ale Cupei Mondiale la Fotbal.

Alte obiective turistice din Ciudad de México sunt: Muzeul Naţional de Antropologie, unde sunt expuse cele mai importante colecţii arheologice şi etnografice, încă din secolul al XVIII-lea; Muzeul San Carlos unde se găsesc unele dintre cele mai apreciate picturi din Mexic, aparţinând secolelor XV — XVI; Muzeul ”Celor Trei Culturi”, unde sunt expuse laolaltă exemple de arhitectură modernă, colonială şi pre-columbiană; Muzeul Naţional de Istorie prezintă expoziţii vaste despre istoria Mexicului de la sosirea conchistadorilor; Muzeul Frida Khalo (Casa Azul) este casa în care pictoriţa a locuit, şi unde se pot admira o serie de picturi, dar şi obiecte personale; Muzeul de Artă Modernă înfăţişează picturi de Frida Kahlo, Leonora Carrington şi Remedios Varo, precum şi o grădină cu sculpturi; Muzeul Dolores Olmedo, în care, de asemenea, se pot admira picturi semnate de Diego Rivera şi Frida Kahlo.

SURSA: AGERPRES