În 1882, în dreptul hotelului Carol din Constanţa, se amenajează prima plajă pentru turişti. S-au cheltuit puţin peste 7.000 de lei pentru construcţia a două barăci foarte mari, de scânduri, cu 21 de cabine pentru bărbaţi şi 10 pentru femei, potrivit Ştirile TVR.

Femeile intrau în apă în costume de baie care le acopereau trupul până la gât. În 1887 se amenajează încă o plajă în zona bisericii armene din Constanţa.

Ulterior, cea mai populară plajă de pe litoralul românesc devine „La Vii”, care era amenajată spre faleza sudică a oraşului Constanţa. Se ajungea cu trenul al cărui punct de plecare se afla în dreptul actualului sediu al Tribunalului Constanţa.

Lucrurile se schimbă începând cu 1904, când Anghel Saligny face un proiect de construire a unui dig care să oprească migrarea nisipului. Iniţiativa îi aparţine primarului Constanţei de atunci, Ion Bănescu, care a obţinut cesionarea a 192 de hectare în cătunul Mamaia, teren care era considerat viran.

Se începe amenajarea şi înfrumuseţarea plajei şi în scurt timp peste 100 de personalităţi îşi cumpără teren în noua staţiune. În 1906, Mamaia a înregistrat un număr record de turişti – 45.000.