Băile sărate de la Telega sunt localizate la aproximativ 100 de kilometri de Bucureşti şi la 5 kilometri distanţă de Câmpina

Zona este cunoscută pentru prezenţa lacurilor sărate, alimentate de izvoare, cât şi de apele de pe torenţi, acumulate în ocnele de sare exploatate.

În regiunea Subcarpaţilor Curburii natura a fost darnică în dealuri acoperite cu păduri de foioase sau livezi ce abundă de pomi fructiferi. Încă de la începutul anilor 30, Telega s-a făcut cunoscută pentru băile sale, în jurul cărora, ulterior, s-a dezvoltat turismul balneoclimateric.

Anual, Băile Telega sunt vizitate de cei interesaţi în tratarea afecţiunilor aparatului locomotor, aici tratamentele fiind posibile datorită caracteristicilor fizico-chimice ale Lacului central Telega, gradul ridicat de concentraţie al sări şi stabilitatea apei fiind principalele acţiuni terapeutice.

Cei sosiţi aici au posibilitatea de a se trata de manifestările reumatismale degenerative, inclusive artroze şi periarticulare, sechele post traumatice, sindromuri dureroase, de tip neurologic, boli ginecologice, alte afecţiuni tratabile fiind şi cele vasculare periferice şi ale căilor respiratorii superioare.

Locul doi în Europa

Important de menţionat este faptul că proprietăţile curative ale băilor minerale din Telega au reuşit să depăşească chiar şi graniţele ţării, fiind recunoscute, în prezent, de Institutul Balnear Francez, care confirmă cu tărie faptul că apele cloruro-sodice din regiune, cu o temperatură medie de 30 de grade, ocupă locul doi în Europa.

Mai mult decât atât, băile minerale Telega şi-au câştigat poziţia locului cinci în lume, datorită capacităţii extraordinare de vindecare a numeroase boli.

Băile minerale Telega dispun de un ştrand cu băi reci, plajă special amenajată cu locuri de joacă pentru copii, cabane de odihnă şi restaurant în care oasptii se pot răsfăţa cu produse tradiţionale.

Odată cu renovarea staţiunii au luat naştere şi noi construcţii, facilitând, astfel, dorinţele celor care îşi propun să acorde mai multă atenţie sănătăţii. În cadrul staţiunii balneoclimaterice s-au dezvoltat, în ultimul timp, un pavilion modern de băi calde, o saună, numeroase săli de masaj, precum şi un cabinet cosmetic şi unul medical, în care personalul este unul de specialitate.

Principalul punct de atracţie al staţiunii ”Băile minerale Telega” este reprezentat de Lacul sărat Telega, care prezintă o adâncime de până la 150 de metri, fiind bogat în  calciu, magneziu şi potasiu.

Complexul balnear

Un alt lac format în cadrul staţiunii este Lacul Zorile, cu o adâncime de doar 24 de metri şi salinitate scăzută. Tot aici mai poate fi descoperit şi Complexul Balnear Telega Băi – Soimul, în incinta căruia turiştii se pot relaxa în ştranduri cu băi reci, cabane şi restaurant.

Obiective turistice

Vizitatorii sosiţi pentru drumeţii se pot aventura către obiective ca Închisoarea de la Doftana, construită după modelul belgian şi unde pot fi văzute cele 397 de camere pentru prizonieri.

Cei care au direcţie înspre Valea Râului Doftana, în zona Barajului Paltinu (format din gresie şi şisturi argiloase), pot avea parte de o frumoasă privelişte a Lacului Paltinu, alte obiective la fel de deosebite în localitate fiind şi Crucea Domnitorului din Melicesti (ridicată în 1866, în onoarea lui Carol de Hohenzollern), Monumentul Eroilor din Telega, situat în centrul comunei sau Monumentul Comemorativ al Revoluţiei de la 1848, ce poate fi găsit în Telega.