Vara este anotimpul vacanţelor, al concediilor, când cei mai mulţi, copii sau adulţi, pleacă spre mare. Un sejur la mare trebuie să fie plăcut, relaxant pentru toată lumea, dar pentru a reuşi acest lucru trebuie să avem în vedere câteva reguli de comportament.

La mare, cele mai multe ore sunt petrecute pe plajă. Plaja este un loc public, unde trebuie să avem grijă să nu deranjăm pe nimeni, să respectăm intimitatea celorlalţi.

Dacă sunteţi pe o plajă privată, prevăzută cu şezlonguri şi umbrele, e mai simplu, deoarece acestea sunt aşezate astfel încât ”vecinii” să nu se deranjeze unii pe alţii.

Dacă sunteţi pe o plajă în care fiecare vine cu prosopul/cearşaful din dotare, încercaţi să păstraţi o distanţă corespunzătoare faţă de persoanele din apropiere, respectaţi spaţiul celor din vecinătate.

Evitaţi să alergaţi pe plajă în zona în care sunt aşezate prosoape, pentru a nu arunca nisip pe cei care vor să se bucure de soare. Dacă doriţi să faceţi sport pe plajă cu orice preţ, puteţi alerga la malul mării, unde nisipul e ud şi nu se împrăştie uşor. Când scuturaţi prosopul de nisip pentru a-l împături, ţineţi cont de direcţia din care bate vântul, pentru a nu-l scutura de pe prosopul dumneavoastră pe prosoapele altora.

Jocul cu mingea pe plajă sau în apă e distractiv, cu condiţia să nu-i deranjaţi pe ceilalţi. E neplăcut să te trezeşti cu o minge de volei aruncată în cap.

Dacă sunteţi amatori de muzică, puteţi asculta genul preferat în căşti, nimeni nu e obligat să asculte muzică împreună cu dumneavoastră. Acelaşi lucru e valabil şi în cazul în care sunteţi microbişti. Puteţi asculta meciul care vă interesează tot în căşti, nu toţi vor să cunoască scorul echipei al cărei suporter sunteţi.

Dacă v-aţi luat pe plajă o gustare — un sandviş, fructe, o pungă cu floricele sau o îngheţată — nu aruncaţi ambalajul, sâmburii de piersică ori coaja unei banane la întâmplare. Plaja e prevăzută cu coşuri de gunoi, iar dacă acestea sunt la distanţă mare de dumneavoastră puneţi resturile într-o pungă pe care o veţi arunca la coşul de gunoi când plecaţi de pe plajă.

Dacă sunteţi în grup şi vreţi să vă împărtăşiţi cele mai noi bancuri, aveţi grijă la limbajul folosit. Pe plajă sunt mulţi copii şi nu trebuie să audă cuvinte nepotrivite pentru vârsta lor.

E politicos să salutaţi la sosire şi la plecare persoanele de pe plajă lângă care vă aşezaţi, dar nu e politicos să intraţi în discuţii personale cu acestea.

Dacă sunteţi cu copii mici pe plajă, este indicat să îi supravegheaţi în permanenţă, în primul rând pentru a nu se rătăci şi în al doilea rând pentru a evita posibile accidente. Nu lăsaţi copiii să treacă peste alte prosoape cu picioarele pline de nisip.

Cei care aleg să vină pe plajă împreună cu un câine trebuie să se asigure că acesta nu deranjează pe nimeni.

Când plecaţi de la plajă puneţi-vă tricoul/rochia de plajă. Nu intraţi în magazine sau în restaurant îmbrăcaţi doar cu costumul de baie. Singurul loc unde puteţi merge doar cu costumul de baie sunt terasele de pe plajă.

Fumătorii vor avea grijă să aibă la îndemână un recipient (dozele goale de suc sau bere sunt cele mai indicate) în care să pună scrumul şi în care să stingă ţigara. Nu aruncaţi resturi de ţigară pe nisip, nici nu le îngropaţi în nisip. La plecare scrumiera improvizată va fi aruncată la gunoi.

Bunele maniere trebuie să vă ghideze nu doar pe plajă, ci şi la hotelul sau vila unde sunteţi cazaţi. Salutaţi personalul hotelului la venire şi la plecare, fiţi politicoşi cu cameristele. Păstraţi curăţenia în cameră, pe balconul acesteia şi pe holul comun al hotelului. Fumaţi doar în locurile special amenajate sau pe balcon. Respectaţi orele de odihnă ale celorlalţi turişti, nu toţi vin la mare pentru a petrece nopţile în cluburi, unii au copii care trebuie să doarmă noaptea.

Dacă sunteţi cazaţi într-o vilă unde livingul, bucătăria sau curtea sunt spaţii în care au acces toţi turiştii faceţi curăţenie în bucătărie după ce aţi mâncat, strângeţi de pe măsuţa din living cănile de cafea sau paharele şi spălaţi-le. Nu faceţi zgomot dacă vă întoarceţi seara târziu, nici dacă vă treziţi prea devreme şi vecinii încă dorm.

Dacă frigiderul este comun, aveţi mare grijă să nu mâncaţi/beţi din ceea ce nu vă aparţine. Excepţie fac cazurile în care sunteţi un grup de prieteni şi la masă staţi împreună, proviziile de mâncare şi băutură fiind comune.

SURSA: Agerpres