Unul din cele mai apreciate locuri de către turiştii din Timişoara care doresc să evadeze pentru un weekend în natură sau să admire peisaje superbe este Clisura Dunării. De-a lungul clisurii, drumeţii pot admira o mulţime de ruine de cetăţi spectaculoase, care par desprinse din poveşti.

O astfel de atracţie turistică a Clisurii Dunării, aflată pe malul drept, adică în Serbia, este Cetatea Golubac, despre care cei care au admirat-o spun că este o minunăţie. Fortăreaţa medievală a fost ridicată la patru kilometri în aval de oraşul Golubăţ, în urmă cu aproximativ 700 de ani, faţă în faţă cu localitatea Coronini din judeţul Caraş-Severin. Cetatea este înscrisă în lista monumentelor culturale de importanţă excepţională din Serbia, fiind construită pe locul unui sit roman. Aceasta a fost amplasată strategic pe malul Dunării, în îngustimea defileului, tocmai cu scopul de a permite controlul traficului pe apă.

Cetatea Golubac are zece turnuri şi un şant de apărare şi pare că creşte natural din stânca de calcar din munte şi se pierde în apele Dunării. După ce barajul de la Porţile de Fier a fost construit, o parte a fortăreţei medievale a fost acoperită de apele Dunării. În prezent, şoseaua actuală din Serbia trece chiar pe sub arcadele zidite ale Cetăţii Golubac ca printr-un tunel şi leagă fortăreaţa de localitatea Golubăţ, astfel că turiştii nu au cum să o rateze. “Cu turnurile sale crenelate şi zidurile groase de piatră şi ţiglă arsă, cetatea Golubać păstrează trăsăturile romantice ale unui castel din poveşti.

Privind-o din depărtare, cetatea medievală, construită pe locul castrului roman Vicus Cupae, dă impresia că îşi are rădăcinile în apele Dunării. Cele 8 turnuri (cule) crestate se întrec în frumuseţe şi măreţie cu stânca de calcar, iar zidurile care le leagă fac un tot unitar, astfel încât cetatea putea fi apărată din toate părţile”, scriu pe Facebook creatorii paginii ”Banatul montan – Ghidul tău turistic”.

De-a lungul timpului, Cetatea Golubac a fost stăpânită de unguri, turci, habsburgi şi sârbi. Legendele spun că în cel mai de sus turn al cetăţii a fost închisă regina Bizanţului, Elena cea frumoasă, care a crescut porumbei, îndrăgostită fiind de gingăşia şi frumuseţea lor. Tocmai de aceea, fortăreaţa a primit numele Cetatea Golubac, adică Cetatea porumbeilor.