Circa 99.000 de turişti şi-au petrecut minivacanţa de 1 Mai în staţiunile din ţară, unde au cheltuit aproximativ 12,5 milioane de euro, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

În topul destinaţiilor interne alese de turiştii români, de departe, primul loc îl ocupă turismul rural. Tarifele rezonabile şi posibilitatea de a sta aproape de natură au făcut ca peste 40.000 de români să aleagă această opţiune.

Numărul celor care au petrecut minivacanţa într-o staţiune de la malul mării a fost cu puţin mai mare decât în 2014, ajungând la 25.000 de persoane. Cu un grad de ocupare de aproximativ 90%,din totalul locurilor pregatite, Mamaia a rămas staţiunea de la mare preferată de români. Cele mai solicitate structuri de cazare au fost hotelurile de 3 şi 4 stele.

În comparaţie cu nordul litoralului, în structurile de cazare din sud gradul de ocupare a fost cu mult mai scăzut, aproximativ 10%, iar în multe dintre unităţile clasificate deschise în această perioadă nu a existat cerere de cazare. Un număr mai mare de turişti au ajuns în unităţile dotate cu baze de tratament.

Alături de Mamaia, şi staţiunea Vama Veche s-a aflat în preferinţele tinerilor.

21.000 de români şi-au rezervat o vacanţă într-unul din hotelurile din staţiunile montane, unde au cheltuit doar pe cazare aproximativ 3,4 milioane de lei în sejurul de 2-3 zile. Staţiunile balneare au fost şi ele solicitate în această perioadă. Astfel, 12.000 de români au ales să-şi facă vacanţa la băi. Aproximativ 8.000 de români au profitat de zilele libere pentru a merge în străinătate, dar numărul acestora a scăzut cu 7% faţă de anul 2014. Cea mai solicitată destinaţie a rămas, ca şi anul trecut, Bulgaria, urmată de Ungaria, Grecia, Spania, Turcia.

Mediafax