Meteorologii au ridicat la gradul patru riscul de producere de avalanşe la peste 2.000 de metri altitudine în Munţii Făgăraş (versantul nordic), ceea ce înseamnă zona turistică Bâlea Lac din judeţul Sibiu, unde zăpada măsoară 2,37 metri

Riscul de gradul patru din cinci este valabil şi la altitudinea de peste 2.000 de metri din Munţii Bucegi.

"Temperaturile ridicate şi insolaţia vor favoriza umezirea stratului de la suprafaţă, care, pe numeroase pante suficient de înclinate, poate aluneca cu uşurinţă peste cel vechi, atât spontan, cât şi în condiţii de suprasarcini uşoare, ducând astfel la declanşarea avalanşelor de topire, din care unele pot ajunge până în fundul văilor", se arată în Buletinul nivometeorologic.

Pentru prevenirea accidentelor montane, S.P.J. Salvamont Sibiu, solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele turistice superioare cabanelor din zona de nord a munţiilor Făgăraşului şi de asemenea să evite practicarea sporturilor de iarnă în această zonă.

"În zona turistică Bălea Lac, accesul la cabane se poate face doar cu telecabina de la Bălea Cascadă. În căldarea Bălea deplasările trebuiesc efectuate respectând toate condiţiile impuse de perioada în care riscul de avalanşă rămâne ridicat. Turiştii care doresc să practice sporturi de iarnă sunt rugaţi să solicite informaţii şi să respecte recomandările patrulei Salvamont aflată în zonă. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă (sondă de avalanşe, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă). Reamintim faptul că traseele turistice superioare cabanelor din munţii Făgăraşului sunt închise", se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţean Sibiu.