TITLURILE ZILEI:
• Dragnea, referitor la impozitul global: S-ar putea renunţa la consultanţii fiscali şi plata impozitelor să se facă informatizat    • Programul "Prima chirie". Cine poate beneficia de banii de la stat    • Creşterea valorii amenzilor a determinat creşterea cu 72% a vânzărilor de kituri „mâini libere”    • Elevii de clasa a XII-a încheie anul şcolar    • Zăpadă de cinci metri pe Transfăgărăşean    • Hipodromul Ploieşti găzduieşte, duminică, o nouă reuniune oficială de trap!    • Sindicatul Romatsa: Va fi declanşată greva generală în 30 mai, pe termen nelimitat    • Vehiculele vor primi certificat ITP dacă au defecţiuni minore, iar la defecţiuni majore sau periculoase vor face o nouă inspecţie în maxim 30 de zile    • 11 iunie, alegeri în Prahova! Cine sunt candidaţii?    • Parcul Mihai Viteazul, sedus şi abandonat de şefii din Primăria Ploieşti FOTO    • Bancul zilei din data de 26 mai 2017    • Maxima zilei - 26 mai 2017    • Dragnea, referitor la impozitul global: S-ar putea renunţa la consultanţii fiscali şi plata impozitelor să se facă informatizat    • Programul "Prima chirie". Cine poate beneficia de banii de la stat    • Creşterea valorii amenzilor a determinat creşterea cu 72% a vânzărilor de kituri „mâini libere”    • Elevii de clasa a XII-a încheie anul şcolar    • Zăpadă de cinci metri pe Transfăgărăşean    • Hipodromul Ploieşti găzduieşte, duminică, o nouă reuniune oficială de trap!    • Sindicatul Romatsa: Va fi declanşată greva generală în 30 mai, pe termen nelimitat    • Vehiculele vor primi certificat ITP dacă au defecţiuni minore, iar la defecţiuni majore sau periculoase vor face o nouă inspecţie în maxim 30 de zile    • 11 iunie, alegeri în Prahova! Cine sunt candidaţii?    • Parcul Mihai Viteazul, sedus şi abandonat de şefii din Primăria Ploieşti FOTO    • Bancul zilei din data de 26 mai 2017    • Maxima zilei - 26 mai 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 26 mai 2017 8:39:22

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Mănăstirea Rohia, colţul de rai unde Steinhardt a scris “Jurnalul fericirii”


2 septembrie 2013

citeşte totul despre:
piatra,
monahale,
manuscrisul,
jurnal,
iustinian,
inchisoare,
testamentului,
manastirea,
turla,
toata,
steinhard,
staret,
sfarsitul,
ortodoxe,
rohiarating  rating  rating     (259 vizualizări)

Ţara Lăpuşului. Cocoţată în vârful unui deal, ascunsă de pădurile de fag şi stejar, mănăstirea Rohia este leagănul ortodoxismului şi trăirii monahale din Maramureş, un spaţiu care sfinţeşte omul, un loc al culturii, un loc privilegiat al căutătorilor de linişte şi reconfortare sufletească, al iubitorilor de frumos artistic şi natural.

Istoria mănăstirii Rohia nu e lungă. Piatra de temelie s-a pus la începutul secolului XX, în urma unei minuni.

În Transilvania regimului austro-ungar, multe mânăstirile ortodoxe au fost distruse. Iar Rohia era prima ridicată după căderea stăpânirii străine. Repede ajunge un loc de pelerinaj.

La câţiva ani de la intrarea în monahism, tânărul Iustinian ajunge stareţ. Peste mănăstire vin vremuri grele. Într-o poză, făcută în 30 octombrie 1959, apare înconjurat de obştea mănăstirii. A doua zi, într-o altă poză, este singur. Peste noapte, un decret comunist îi obliga pe călugări să iasă din mănăstiri. Rămâne singur în toată mănăstirea. Într-o carte povesteşte că urlă de durere prin pădure după fraţii săi. Toate acestea sunt trecute în jurnalul său, pe care îl ţine din ’44.

N-a fost zi în care să nu noteze în caiete. Sunt mărturii ale vremurilor prin care a trecut, dar şi mărturii de credinţa şi teologii.

Adevărata comoară a mănăstirii Rohia

 

Comoara ascunsă şi bine păzită a mănăstirii Rohia este biblioteca. Aici s-au adunat până acum peste 40.000 volume de carte. Este una dintre cele mai mari şi importante biblioteci din Transilvania. Mare parte din caietele episcopului se păstrează cu sfinţenie în rafturile de aici, sub cheie şi poate într-o bună zi vor lua calea tiparului.

Cărţile şi liniştea din acest colţ de rai au fost motivele pentru care la sfârşitul anilor ’70, scriitorul şi publicistul Nicolae Steinhardt, cel care a regândit noţiunea de fericire, alege să se retragă la Rohia.

În casa poetului, unde a locuit şi Ioan Alexandru, chilia părintelui Steinhardt a fost transformată în muzeu.

Născut în 1912, la marginea Bucureştiului, într-o familie de evrei, Nicu Steinhardt este arestat în 1958 şi condamnat în lotul “intelectualilor mistico-legionari” la 13 ani de muncă silnică, pentru că a refuzat să depună mărturie împotriva prietenului Constantin Noica. În închisoare îl descoperă pe Dumnezeu şi trece de la mozaism la ortodoxie.

Suferinţa şi umilinţele trăite în temniţă stau la baza testamentului său literar “Jurnalul fericirii” – fericirea de a-l descoperi pe Dumnezeu. Steinhardt era urmărit tot timpul de Securitate, care nu era prea fericită că s-a retras la mănăstire.

“Jurnalul fericirii” este confiscat în două rânduri de Securitate, aşa că Steinhard este nevoit să-l rescrie şi manuscrisul rămâne ascuns în turla paraclisului până după Revoluţie. “Ţin enorm să apară acest jurnal. Fără această mărturie publică, m-aş simţi vinovat în faţa lui Iisus”, spune unui prieten. Se păstrează o înregistrare cu vocea sa. Avea dicţie vorbea clar şi răspicat, spunea ce gândea.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi tineri se duc in parc.
Se aseaza in iarba…ea timida, el indraznet…
Pe masura ce se lasa noaptea, mai multe cupluri de indragostiti se asaza in iarba, in jurul lor.
La un moment dat, ea romantica:
– Ce frumos canta greierii!…
El nervos:
– Nu sunt greieri, sunt fermoare!!! …
„Nu contează cine votează. Contează cine numără voturile.” — Iosif Stalin

Curs valutar
25 mai 2017


EUR
EURO = 4.5496 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.0533 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.2515 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online