Ridicat în această toamnă, Călţun este cel mai înalt refugiu eco din Europa şi se află pe traseul de creastă din Munţii Făgăraş. Arhitectul care s-a ocupat de proiect, Marius Miclăuş, speră că astfel de realizări vor schimba şi atitudinea în munţii României.

Noul refugiu Călţun, de pe malul lacului cu acelaşi nume (amplasat la o altitudine de 2.135 de metri), înlocuieşte un refugiu de tablă, construit în urmă cu patru decenii, aflat într-un stadiu avansat de deteriorare.

Noul refugiu a costat în jur de 150.000 de lei şi este realizat, în cea mai mare parte, din lemn stratificat. Refugiul Călţun se află pe unul dintre cele mai dificile trasee montane din Făgăraş, cel mai înalt masiv montan al României. Adăpostul se află în apropierea Vârfului Negoiu, al doilea cel mai înalt vârf din ţara noastră (2535 m).

Noul refugiu eco a fost construit la poalele munţilor, în comuna sibiană Cârţişoara şi transportat pe bucăţi, cu elicopterul, până la peste 2.100 de metri, în zona lacului Călţun. La acţiunea de instalare au participat zeci de voluntari şi salvamontişti.