Cetatea Soroca, situată în Republica Moldova pe malul Nistrului, a căpătat o nouă înfăţişare, fiindu-i construit un acoperiş special din lemn, după modelul iniţial din vremea lui Ştefan cel Mare.

Cetatea Soroca a fost acoperită cu fonduri europene, iar lucrările fac parte dintr-un amplu proiect de restaurare. Uniunea Europeană a alocat 700.000 de euro pentru restaurarea cetăţii Soroca din Republica Moldova, într-un proiect transfrontalier de reabilitare a monumentelor istorice.

Restauratorii consolidează zidurile cetăţii şi înlocuiesc piatra deteriorată. De asemenea, sunt renovate mai multe turnuri, astfel încât Cetatea să arate la fel ca în timpul domniei lui Ştefan cel Mare.

În cadrul cetăţii vor fi construite şi două case medievale unde se vor vinde vin şi plăcinte. Vor fi amplasate şi câteva căsuţe din lemn unde comercianţii de suvenire îşi vor vinde articolele.

Lucrările de restaurare la Cetatea Soroca trebuiau să fie finalizate în mai 2014, dar termenul a fost amânat, astfel că reconstrucţia va fi prelungită cu încă un an, până în mai 2015.  Şi asta pentru că restaurarea fortăreţei a început mai târziu decât se planificase.

Noua dată de redeschidere pentru public a Cetăţii Soroca a fost stabilită la 18 mai 2015. Cetatea Soroca a fost închisă pentru restaurare în august 2013.

Din acelaşi proiect de restaurarea, realizat cu fonduri europene, mai fac parte şi fortăreţele din Hotin şi Suceava.

Autorităţile speră ca după renovare, monumentul istoric al Cetăţii Soroca să atragă mai mulţi turişti. În prezent, fortăreaţa este vizitată anual de peste 20.000 de persoane.

Cetatea Soroca a fost clădită din piatră, în secolul al XV-lea, de către domnitorul Ştefan cel Mare. Ulterior, fortăreaţa a fost reconstruită de către Petru Rareş care i-a anexat şi zidurile de piatră.

Cetatea Soroca este unică printre cetăţile medievale moldoveneşti prin sistemul arhitectonic de construcţie, cu plan circular cu diametru de 37,5 m, patru turnuri circulare şi un turn de acces rectangular.