Egiptul a recuperat din Germania mai multe fragmente dintr-un cartuş faraonic din piramida lui Keops care au permis identificarea proprietarului celebrului monument, subtilizate anterior de cercetători germani, a anunţat miercuri agenţia de presă egipteană Mena, citată de AFP.

Cu o înălţime de 146 de metri, piramida lui Keops a fost ridicată la Gizeh, la vest de Cairo. Ea este considerată una dintre cele şapte minuni ale lumii antice şi a fost construită în urmă cu peste 4.500 de ani, scrie Mediafax.

Ministerul Afacerilor Externe a remis Ministerului Antichităţilor "fragmentele furate din piramida lui Keops", a anunţat miercuri agenţia Mena. În august, ministerul Afacerilor Externe egiptean a anunţat că autorităţile germane au predat fragmentele în cauză la ambasada Egiptului din Berlin.

Fostul ministru al Antichităţilor Mohamed Ibrahim declarase, în decembrie 2013, că "mai mulţi cercetători germani, ajutaţi de un ghid egiptean, au recuperat fragmente de piatră ca şi fragmente din cartuşul care conţine numele faraonului Keops" din piramidă. Acel cartuş, singurul din întreaga piramidă care dezvăluie numele faraonului, a permis arheologilor să îl identifice pe proprietarul celebrului monument.

Doi cercetători germani au subtilizat acele fragmente pentru a le analiza şi pentru a confirma o teză potrivit căreia piramida ar fi fost construită în urmă cu peste 15.000 de ani.