Vulcanul Tavurvur, din Papua Noua Guinee, a erupt pe 29 august, momentul exploziei de pământ fiind surprins într-o înregistrare video de un organizator de excursii, care se află în zona respectivă împreună cu mai mulţi turişti.

Potrivit Daily Mail, erupţia vulcanului a fost extrem de puternică, provocând un boom sonic şi unde de şoc ce au deformat norii.

În înregistrarea realizată de Phil McNamara (58 de ani) se poate vedea un nor de praf aruncat în aer, urmat de un zgomot asurzitor, care reuşeşte chiar să mişte ambarcaţiunea în care se aflau turiştii.

Un boom sonic este sunetul asociat cu undele de şoc provocate de avioanele supersonice. Acestea produc cantităţi imense de energie şi un sunet asemănator cu cel al unei explozii, aşa cum se poate observa şi din înregistrare.

"M-am gândit să am putea captura un fenomen pe care rar îl poţi surprinde. Însă, n-am realizat ce puternică va fi explozia. Cu toţii am fost foarte speriaţi", a declarat Phil McNamara pentru publicaţia "The Brisbane Times".

Vulcanul a intrat în erupţie pe 29 august, în estul Papuei Noua Guinee, emiţând un nor de cenuşă şi cenuşă incandescentă şi antrenând evacuarea satelor din zonă.

Erupţia a durat timp de câteva zile după filmarea realizată de Phil McNamara, care a fost urmărită de aproximativ 8 milioane de ori pe Youtube. O erupţie a muntelui Tavurvur a devastat în 1994 oraşul Rabaul, pe Insula New Britain.