Insula (Koh = insulă în limba thai) Samui este a treia insulă ca mărime din  arhipelagul Samui, situat în Golful Thailandei. Cu o dezvoltare extrem de rapidă, mai ales în ultimii 20 de ani, este perla Regatului Thailandei şi unul din locurile extrem de vizitate de turişti.

Dezvoltarea insulei este legată de excelenta sa aşezare geografică cât şi de acţiunile guvernului Thailandei de prezervare a mediului, întreaga dezvoltare a insulei fiind sever supravegheată din perspectiva protejării elementelor naturale.

Se afla la doar o oră de zbor faţă de capitala Bangkok, zborurile fiind programate din oră în oră. Compania internă care operează zborurile de linie este Bangkok Airways. Există zboruri directe charter şi de linie din Europa, în principal din Frankfurt şi Istanbul.

Că destinaţie de vacanţă este apreciată atât de turiştii care consumă turismul de lux cât şi de cei care apreciază turismul decent, în condiţii civilizate. De asemenea, este o destinaţie perfectă atât pentru cuplurile căsătorite cât şi pentru familiile cu copii. Deşi este considerată o destinaţie pentru tot anul, se recomandă evitarea călătoriilor în perioada martie-mai când se înregistrează un maxim de temperatură. De altfel, una din sărbătorile cele mai importante din regatul Thailandei este „Anul Nou Thailandez” în perioada 13-15 aprilie, obiceiul tradiţional al thailandezilor fiind de a stropi cu apă persoanele din familie, prietenii, ca semn al aprecierii şi ajutorului dat acestora pentru a trece de această perioadă extrem de caldă şi umedă.

 Plajele cele mai populare din Koh Samui sunt Chaweng şi Lamai, ambele situate pe coasta de est a insulei. Chaweng are o lungime de şase kilometri şi este presărată cu restaurante, magazine şi localuri de noapte, ultimele găsindu-se din plin şi de-a lungul plajei Lamai. Plaja Mae Nam, din nord, atragerii surferi şi turişti cu bugete reduse care preferă o atmosferă mai puţin aglomerată. Multe plaje mici şi liniştite se întâlnesc şi pe coasta de sud şi de vest a insulei Samui.

               Ca şi unităţi de cazare se regăsesc atât resorturi de şase stele (Four Season Resort, Banyan Tree, Six Senses) cu condiţii excelente, spa-uri şi piscine fabuloase, dar şi hoteluri la preţuri convenabile. Una dintre cele mai căutate variante de cazare este aceea în bungalouri, foarte confortabile şi situate direct pe plajă.

Mult apreciata bucătărie thailandeză este predominantă în insulă, restaurantele aflate direct pe plajă fiind deliciul turiştilor. Aici nu poţi rata o supă Tom Yum, extrem de picantă şi aromată. Celor care nu agreează produsele locale, le sunt pregătite mâncăruri europene, bucătăria italiană aflându-se la ea acasă.

Pe Insula Samui găsim multe centre de meditaţie yoga, şcoli de scufundări, surfing şi parasailing. Se desfăşoară multe meciuri de muay thai (box thailandez), iar turiştii sunt extrem de interesaţi de închiriatul de scutere. Printre atracţiile turistice se număra statuia Big Buddha din Wat Phra Yai (12 metri înălţime) din partea de nord a insulei. Feriboturile pleca din Bo Phut către Ko Phagan, un minunat loc de vizitat. Cascadele Namuang din interiorul insulei reprezintă un alt punct de atracţie popular. Un excelent mod de a-ţi petrece o zi pe Samui este să faci o vizită la Naţional Marine Park din Ang Thong. O plimbare cu vaporaşul prin acest fabulos arhipelag format din 40 de insuliţe care au conservat mediul natural reprezintă o adevărată desfătare pentru iubitorii de natură, plajă cu nisip alb şi fin şi snorkeling.

(CLIK PE POZE PENTRU A MĂRI)