Una din cele mai bune reţete de preparare a somonului îi aparţine renumitului bucătar englez Gordon Ramsay. Iată cum trebuie procedat:

Ai nevoie de :

  •  un somon de mărime medie, curăţat. Cu o foarfecă, taie-i coada şi aripioarele.
  • ierburi proaspete: busuioc, rozmarin, lemongras (tăiat în două, pe lungime), foi de dafin, sare, piper proasăt măcinat, o căpăţână de usturoi întreagă, necurăţată, tăiată pe jumătate.
  • 3 lămâi de mărime medie

Aşează pe o tavă mare două foi de aluminiu. Combină toate ierburile de mai sus.

Pregăteşte somonul: crestează-l pe ambele părţi, astfel încât să se coacă mai repede şi uniform. Aşează-l peste ierburi.

Taie lămâile felii subţiri şi prăjeşte-le în ulei, 1-2 minute. Apoi, aranjează-le deasupra somonului şi înăuntrul lui.

Pune nişte piper boabe şi anason stelat în somon şi deasupra lui, aşezonează cu sare şi toarnă deasupra ulei de masline.

Împachetează totul foarte bine în foile de aluminiu şi bagă la cuptor, la 190, 30-40 minute.

Între timp, poţi să pregăteşti un sos olandez. Ai nevoie de 3 gălbenuşuri de ou şi seminţe de coriandru zdrobite şi  de coajă de grepfrut roz. Stoarce şi o jumătate de grepfrut şi pune tot amestecul la bain marie, amestecând foarte bine, timp de 3-4 minute.

Când sosul începe să se îngroaşe, scoate de pe foc şi adaugă o lingură de ulei de măsline. Amestecă bine, după care poţi să mai torni ulei de măsline, până mai creşte puţin sosul (cum procedezi şi la maioneză). Pune sare şi piper dupa gust şi încă puţin suc de grepfrut.

Scoate somonul de la cuptor şi înlătură-i pielea cu ajutorul unui cutit. Serveşte-l împreună cu feliile de lămâie caramelizate şi cu sosul olandez preparat mai devreme.

Sursa : www.foodstory.ro