Un fermier spaniol a reuşit să devină furnizorul celor mai pretenţioşi bucătari ai lumii, distinşi cu stele Michelin. Pentru că oferă cea mai bună calitate, legumicultorul îşi permite să ceară preţuri exorbitante pentru rodul muncii sale: un kilogram de păstăi de mazăre ajunge la 700 de dolari!

”Când un inspector Michelin vine să evalueze un bucătar, aceata apelează la noi”, declară fermierul Jaime Burgana. Motivul pentru care este sursa de aprovizionare pentru cei mai buni bucătari stă în cei 12 acri pe care îi cultivă la Aroa, cum şi-a denumit ferma de legume, scrie agrointel.ro.

Afacerea este situată în nordul Ţara Bascilor din nordul Spaniei, la marginea satului Getaria ce numără 2.500 de suflete şi are o tradiţie în legumicultură şi mai ales în soiurile de mazăre. Cele mai cunoscute sunt cele în formă de lacrimă, devenite adevărate legume-vedetă mulţumită unei promovări intense. ”Este un diamant culinar”, spune fermierul despre mazărea pe care o vinde cu 700 de dolari kilogramul.

Înainte de a deveni legumicultor, Burgana (49 de ani) a fost pescar. A înfiinţat Aroa în 1990 şi, de la început s-a remarcat prin ideile inovatoare. Una dintre acestea a fost de a se adresa celor mai buni chefi spanioli, începând cu Pablo Loureiro, maestrul culinar de la Casa Urola, restaurant clasat cu o stea Michelin. Loureiro este un client fidel al Aroa, la fel ca mulţi alţi bucătari de prestigiu, iar acest lucru a ridicat reputaţia fermei.

La ferma Aroa, Burguna cultivă peste 40 de legume, inclusiv unele unice în regiune, precum ardeii Gernika sau propriile roşii Costa. ”Bucătarii doresc ce este mai bun. fiindu-le alături de atâţia ani, am învăţat ce înseamnă excelenţa culinară”, declară Burguna. Pentru a ţine pasul, fermierul s-a specializat şi în ierburi aromate şi condimente adaptate Ţării Bascilor, iar noile arome i-au cucerit pe chefi.