Alimentaţia are un rol vital în dezvoltarea unei sănătăţi optime şi a unei stări generale de bine. De aceea, primul pas esenţial este acela de a face conexiunea dintre preferinţa pentru hrana bună şi sănătatea bună pe de-o parte, şi hrana nocivă şi o sănătate precară pe de altă parte.

Există multe alimente dăunătoare organismului uman însă puţini sunt cei care ştiu cât de nociv este zahărul asupra sănătăţii noastre şi care este de fapt doza zilnică recomandată.

Zilnic, la televizor sunt tot felul de reclame fie la băuturile carbogazoase, fie la fel şi fel de dulciuri, iar mulţi dintre noi ştiu chiar de la bunici că reţeta unei dulceţe gustoase trebuie să conţină 1 kg de zahăr la 1 kg de fructe.

Medicul nutriţionist, Mihaela Billic, atrage atenţia asupra efectului nociv al acestui aliment, într-una dintre postarile sale pe contul său de Facebook:

„Oare cât o să ne mai ia…până vom pune zaharul lângă alcool, tutun şi droguri uşoare? Până când vom realiza că nu corpul nostru are nevoie de el, ci creierul, care e sedus definitiv şi iubeşte gustul dulce. Când consumăm zahăr se sintetizează substanţe cu efect opiaceu, care au efect anestezic, de calmare a durerii.

Acesta e motivul pentru care unui bebeluş i se dă să sugă miere când este circumcis, ca sa suporte uşor operaţia. Şi pe EEG se confirmă efectul zaharului, imaginea cerebrală se colorează/luminează exact ca atunci când consumăm cocaină. Pentru nicotină şi alcool a fost nevoie de ani lungi să recunoaştem că nu sunt nutrienţi, că nu ne hrănesc corpul, ci doar ne tulbură mintea. Cu zaharul va fi mai greu si mai lung.

Însă cu puţin obiectivism putem vedea ce rele face zahărul, observând bolnavii de diabet. Aceasta afecţiune parşivă şi necruţătoare afectează tăcut tot organismul, după ani de zile de evoluţie nu rămâne niciun organ sau sistem sănătos: pierdem vederea, sensibilitatea nervoasă, rinichii, ficatul, pancreasul, circulaţia sangvină, funcţionarea cerebrală, dinţii, picioarele… într-un cuvânt ne descompunem. Şi cauza este un nivel crescut al glicemiei, adică al zaharului din sânge.

Dincolo de siluetă, zaharul îmbătrâneşte şi îmbolnăveşte, accelerează reacţiile oxidative din organism, ne roade precum rugina, precum o molie. Ce folos că nu doare…ce periculos că ne place! Iar când realizam, e prea târziu.

Poate că e un rău necesar, poate că e imposibil să-l eliminam din alimentaţie, dar merită să-l reducem drastic! Consumaţi-l rar şi cu moderaţie, în produse de calitate şi care vă plac mult. Şi sub nicio formă nu-l beţi, nu-l consumaţi în formă lichidă.

O bucaţică de ciocolată sau de prajitură dau satisfacţie maximă, însă un pahar de suc de orice fel e băut ca pe apă. Şi irosim dintr-un foc 6 linguriţe de zahăr, doza recomandată pentru o zi întreagă. Nu există un zahăr mai sănătos ca altul, însă există produse mai satisfăcătoare decât altele. Iar sucul dă satisfactie zero! Daca tot mâncati zahar, macar mestecaţi-l, nu-l beţi”, a concluzionat medicul nutriţionist.