E bine să fim cumpătaţi şi să gustăm din toate câte puţin, ca să nu ajungem la spital. Specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au făcut o analiză a mâncărurilor pe care le punem pe masa de sărbători.

Specialiştii de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor din Galaţi au făcut o analiză a mâncărurilor pe care, potrivit tradiţiei, le punem pe masa de sărbători.

Avertismentul specialiştilor începe cu două preparate simbol: salata de boeuf şi cârnaţii prăjiţi.

Dr. Magdalena Moroşanu, şeful secţiei Diabet şi Boli de Nutriţie Galaţi: ”Dacă acei cârnaţi sunt prăjiţi, atunci schimbă calitatea de aliment sănătos în cea de aliment nesănătos, pentru că orice grăsime prăjită influenţează în mod negativ toată problema de digestie.”

Iar salata trebuie mâncată cu precauţie, mai ales dacă are multă maioneză.

Profesor doctor Camelia Vizireanu, decanul Facultăţii de Ingineria Alimentelor Galaţi: “Ori mănânci numai salată şi desertul, ori mănânci două trei linguri de salată boeuf, cu maioneză puţină, nu să acopere maioneza toată salată şi ţi-ai asigurat un minim de kilocalorii pe care trebuie să le consumi!”.

Urmează sarmalele! Cu foaie de varză sau frunză de viţă de vie, sunt nelipsite de lângă...smântână. Greşit, spun cercetătorii! O smântână care are 35% grăsime poate însemna un aport prea mare de grăsimi lângă sarmale!

Dr. ing. Daniela Istrate, Facultatea de Ingineria Alimentelor Galaţi: “Putem să apelăm şi la altă varianta: de exemplu, sărmăluţele să le servim cu o cantitate mai micuţa de mămăliguţă şi, în loc de smântână, să le servim cu iaurt sau cu un sos de hrean cu sfeclă roşie, care, la fel, este un sos foarte gustos şi nu ne aduce kilocalorii în plus.”

Şi la desert e bine să fim cumpătaţi. Prăjiturile sau torturile cu mult zahăr ne pot face rău, după o masă extrem de bogată.

Dr. Magdalena Moroşanu, Şeful secţiei Diabet şi Boli de Nutriţie Galaţi: “Dacă mănânc din toate câte puţin, cu siguranţă digestia mea va face faţă unei cantităţi de alimente, nu se întâmplă absolut nimic dacă avem o feliuţă de tort cât un deget şi nu cât o palmă!”.

Specialiştii ne recomandă la desert fructe proaspete. Mai ales citricele nu trebuie să lipsească. Nici alcoolul nu este interzis, însă...

O ţuică făcută în casă este recomandată, chiar şi după ce serveşti aperitivul se poate continua cu un păhăruţ de ţuică. Alcoolul ajută într-un fel la digestie, dar nu consumat în cantităţi foarte mari, ci ponderat. Un pahar de vin roşu după masă este chiar benefic”, spune Prof. dr. Camelia Vizireanu, decanul Facultăţii de Ingineria Alimentelor Galaţi.

Important este şi felul în care păstrăm mâncarea. Risipa alimentară nu este un subiect nou, iar în perioada Sărbătorilor, capătă proporţii greu de imaginat.

Aşa că e bine să gătiţi cantităţi mici care să fie consumate în decursul a două-trei zile.