Shaorma cu de toate, atât de apreciată inclusiv la noi, ar putea fi interzisă. Mai exact, Parlamentul European ar putea lua o decizie care loveşte în acele localuri în care se prepară kebap şi shaorma din carne congelată.

Peste o săptămână, oficialii ar putea decide să interzică folosirea unei categorii de aditivi, care păstrează aromele şi suculenţa cărnii, chiar dacă ea a fost condimentată şi apoi îngheţată. Comisia Europeană invocă studii care leagă utilizarea fosfaţilor de apariţia bolilor cardio-vasculare.

Pentru un domn originar din Liban, shaorma înseamnă carne de vită, oaie sau pasăre, friptă pe loc. Şi totuşi, carnea pentru kebap şi shaorma poate avea ingrediente nesigure.

E uneori tranşată, aranjată pe suliţe şi îngheţată cu câteva săptămâni înainte să ajungă la flacără. În mod normal, când e preparată, temperatura înaltă ar trebui să topească şi gheaţă din fibre şi să lase carnea tare, însă rămâne zemoasă şi aromată. Secretul nu ţine, în multe situaţii, de priceperea shaormarului, ci de adaosuri artificiale: E-urile din categoria fosfaţi.Aceştia sunt deja interzişi în carnea proaspătă, şi ar putea intra pe lista neagră a Parlamentului European şi pentru alimentele congelate. În Germania, vestea i-a pus în gardă pe proprietarii restaurantelor.

În România, clienţii nu par îngrijoraţi de un posibil efect nociv al fosfaţilor asupra inimii şi circulaţiei sângelui, semnalat de Comisia de Sănătate a Uniunii. Oricum, primesc în shaorma puţină carne la grill, ci mai mult cartofi prăjiţi şi salată. Revin din obişnuinţă.

Discuţiile din Parlamentul European n-ar fi ajuns atât de departe dacă industria alimentară nu s-ar baza tot mai mult pe congelare, pentru a transporta mai uşor shish-urile, adică „ţepele” pentru kebap, asumându-şi şi dezavantajele. După dezgheţare, carnea e mai uscată, iar aromele mai fade.

Aşadar, soluţia sigură pare a fi cea mai simplă: să ne orientăm spre reţete originale. Decizia finală privind aditivii pentru shaorma e aşteptată de la Bruxelles pe 14 decembrie