Consumatorii trebuie să citească foarte atent etichetele citricelor pe care le cumpără, pentru că unele sunt conservate cu Imazalil, o substanţă interzisă de legislaţia UE, spune directorul general al ANPC, Paul Anghel.

„Citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi şi e bine sa ştiţi că: portocalele si citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante si are o actiune fungicidă”, afirmă Anghel, prezentând şi o etichetă de citrice provenite din Turcia, pe care este menţionată substanţa.

Potrivit news.ro, directorul ANPC afirmă că ingerarea acestei substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.

„Fructele şi legumele stropite cu acest pesticid nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte”, precizează Paul Anghel, adăugând că legislaţia Uniunii Europene incerzice folosirea Thiabendazol - Imazalil în agricultură.

„Atenţie! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor şi legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru îndepărtarea pesticidului de pe suprafaţa lor!”, subliniază directorul general al ANPC.