Mâncarea vegetariană a fost considerată mult mai sănătoasă decât mâncărurile tradiţionale pe bază de carne, însă mai mulţi cardiologi susţin că unele diete vegetariene pot fi la fel de nesănătoase ca mâncarea obişnuită, informează site-ul cotidianului The Independent.

O serie de cardiologi sunt de părere că mâncarea vegetariană poate fi la fel de nesănătoasă precum mâncarea obişnuită deoarece consumul ridicat de cartofi, dulciuri sau cereale poate creşte riscul bolilor de inimă.

Cercetătorii au examinat şi au făcut distincţia între trei tipuri de diete vegetariene. Prima dietă se bazează pe alimente vegetale, însă cuprinde şi câteva tipuri de carne. Al doilea tip de dietă studiat se bazează exclusiv pe consumul de fucte şi legume proaspete, iar al treilea tip studiat este o versiune nesănătoasă a dietei vegetariene.

Dr. Ambika Satija, cercetător în cadrul Departamentului de Sănătate Publică al Harvard, a declarat că ”au fost examinate trei categorii de alimente care au fost corelate cu riscul bolilor de inimă. Astfel, alimentele sănătoase, plantele şi legumele proaspete, prezintă un risc scăzut al bolilor de inimă, însă unele alimente vegetale, precum cartofii sau cerealele bogate în zahăr, au fost asociate cu un risc crescut al bolilor de inimă.”

”Din câte se pare, există o mare varietate în ceea ce priveşte calitatea nutriţională a alimentelor vegetale, devenind crucial să se ţină cont de calitatea alimentelor atunci când ţinem o dietă pe bază de plante”, a adăugat Satija.

În studiile anterioare privind efectul dietelor vegetariene asupra sănătăţii, cercetătorii nu au făcut diferenţieri între produsele alimentare vegetale, tratând în mod egal toate produsele vegetariene.

Potrivit cercetătorilor, cei care fac apel la dietele vegetariene ar trebui să pună preţ pe grăsimile nesaturate şi pe fructele şi legumele proaspete. În plus, modificările în nutriţia fiecăruia ar trebui să se producă treptat deoarece. schimbările majore în nutriţia fiecăruia pot produce efecte negative asupra organismului.