Oamenii care sunt mari iubitori de cartofi prjiţi prezintă un risc dublu de moarte prematură faţă de cei care nu consumă această delicioasă garnitură.

Potrivit unui studiu publicat recent de Jurnalul American al Nutriţiei, responsabili pentru această statistică nefastă sunt doar cartofii prăjiţi. Cartofii gătiţi în alt fel nu prezintă un risc de mortalitate similar.

”Consumul de cartofi prăjiţi creşte la nivel mondial”, a avertizat doctorul italian Nicola Veronese, care a condus studiul.

La experiment au participat 4.440 de persoane, cu vârste cuprinse între 45 şi 79 de ani, timp de opt ani. A fost analizat consumul de cartofi. Pe parcursul studiului, 236 de participanţi au murit.

Doctorii au descoperit că persoanele care consumau cartofi prăjiţi de două sau trei ori pe săptămână prezentau un risc de două ori mai mare de a înceta din viaţă înaintea celora care nu îi mâncau. În categoria cartofilor prăjiţi intră şi chipsurile.

Vârsta sau sexul participanţilor nu a influenţat rezultatele studiului, însă datele arată că bărbaţii preferă cartofii prăjiţi într-o proporţie mai mare decât femeile.