Uleiul de măsline extra virgin italian este unul dintre cele mai apreciate la nivel mondial, nu de puţine ori desemnat chiar cel mai bun din lume. Dar şi unul des contrafăcut. Cererea de ulei de măsline italian de înaltă calitate depăşeşte cu mult oferta, Italia fiind al doilea producător şi exportator de ulei de măsline, dar şi cel mai mare consumator

Iată patru lucruri importante pe care trebuie să le ştii despre uleiul de măsline italian, dezvăluite de chef Teddy Diggs, care conduce Il Palio, un celebru restaurant italian din SUA, notează foodrepublic.

Sunt cinci mari regiuni producătoare de ulei de măsline, în Italia

Sicilia, Liguria, Puglia, Umbria şi Toscana. Sunt marii jucători în acest business. Pentru că experimentează climate foarte diferite, aceste regiuni produc uleiuri de măsline cu arome atât de diverse. În Sicilia, de exemplu, uleiul de măsline are arome mai condimentate, un gust mai pronunţat de piper, mai bogat şi mai taninos. Gustul celui din Liguria este mai untos, cu aromă de nuci, delicat, subtil şi bogat în acelaşi timp, dar opusul celui din Sicilia. Diggs spune că este cel mai special dintre toate.  În Puglia, uleiul este verde, proaspăt, vibrant, uşor conidmentat, foarte echilibrat, ca arome. Cel din Umbria este omniprezent, este uleiul simplu, clasic, creat din trei tipuri de măsline. Un gust foarte proaspăt, cu arome de nuci şi anghinare. În final, uleiul de măsline din Toscana este îndrăzneţ, condimentat şi voluptos.

Eticheta D.O.P. este esenţială

Fraudele în industria uleiului de măsline sunt numeroase, mai ales în ceea ce-l priveşte pe cel italian. Cu cât este mai ieftin, cu atât este mai suspect. Pentru a cumpăra un ulei de calitate este foarte importantă eticheta D.O.P. - Denominazione di Origine Protetta, certificatul guvernamental care te asigură că produsul este unul original, chiar din regiunea notată.

Uleiul de măsline este un bun conservant

Ca oţetul şi sarea, uleiul de măsline poate fi un bun conservant. O conservă de ton clasică în Italia este "sottolio", adică în ulei, acesta ajutând la păstrarea corectă a peştelui. De asemenea este folosit ca şi conservant pentru fasolea boabe sau pentru usturoi, mai spune Diggs.

Uleiul de măsline poate şi trebuie folosit în deserturi

Uleiul de măsline poate fi folosit la platou cu brânzeturi, la pâine, dar şi la pregătirea prăjiturilor şi chiar a îngheţatelor.