Industria mondială de cacao s-ar putea confrunta cu un surplus structural care ar genera scăderea preţurilor, afectând ţările producătoare şi veniturile fermierilor în următorii ani, a declarat un reprezentant al Organzaţiei Internaţionale de Cacao (ICCO) citat de Reuters.

Potrivit ICCO, producţia globală este aşteptată să crească cu aproape 15% în 2016-2017, iar cererea nu va reuşi să ţină pasul cu producţia, generând un surplus global de 264.000 de tone.

„Temerea noastră este că sectorul mondial de cacao a intrat într-o perioadă de surplus structural care va dura, probabil, o vreme”
, a declarat directorul executiv al ICCO, Jean-Marc Anga.

Ivory Coast, cel mai mare producătorul din lume, a fost cel mai puternic lovit de scăderea preţurilor în ultimele şase luni.

O serie de contracte de export care nu au avut succes şi o producţie mai mare decât cea aşteptată au generat un excedent al stocurilor de cacao în porturi şi în depozitele din ţară, ceea ce a dus ca fermierii să întâmpine dificultăţi încercând să vândă recoltele.

Anga susţine că ţările producătoare sunt îngrijorate din cauza faptului că preţul global actual afectează venitul, la nivel guvernamental.

Reprezentanţii ICCO se vor întâlni în aprilie cu membrii organizaţiei, atât cu ţările producătoare, cât şi cu cele consumatoare, pentru a căuta soluţii la scăderea preţurilor.

Documentul fondator al ICCO conţine o prevedere care le permite ţărilor producătoare să discute şi să îşi coordoneze politicile de producţie.

„Nu văd logica continuării creşterii producţiei când remarcăm efectele pe care le are asupra ţărilor”
, a spus Anga.

Mai mult, ICCO va discuta metode pentru creşterea consumului.

În contextul în care pieţele tradiţionale din Europa de Vest şi America de Nord sunt aproape de saturaţie, Anga susţine că ICCO ia în considerare strategii pentru penetrarea pieţelor în ţările aflate în dezvoltare, discutând includerea Chinei şi a Indiei în organizaţie.