Cel mai bun somon afumat cu siguranta nu se afla in magazinele din Romania. De multe ori, ceea ce cumparam ca fiind somon afumat nici macar nu este somon, ci pastrav somonat afumat.

Ca sa poti gusta cel mai bun somon afumat din lume, trebuie sa calatoresti un pic, pana pe o mica insula din Scotia: North Uist. Peste 50% din suprafata acestei insule este acoperita de mici lacuri

Deci, este un taram care are tot ce-i trebuie ca somonul sa se gaseasca aici din abundenta.

Scotia era oricum renumita la nivel mondial pentru somonul afumat premium pe care il produce, dar despre cel pregatit la o mica afumatoare din North Uist s-ar spune ca este cel mai bun din lume.

In Marea Britanie, insula este cunoscuta si datorita faptului ca Printul Charles si-a petrecut aici o parte din tinerete, lucrand la o ferma. Acesta inca revine in aceste locuri minunate, pentru a-si reaminti de tinerete, dar si pentru a se aproviziona cu somon afumat de la finul Reginei Elisabeta a II-a, cel care detine business-ului care produce cel mai bun somon afumat din lume.

Numele sau este Fergus Granville si a ajuns pe micuta insula in anii '60.

Abia in urma cu 10 ani, Fergus a cumparat o veche afumatoare de aici si a transformat-o in acum celebra Hebridean Smokehouse, care a ajuns la o cifra de afaceri de peste 1 milion de dolari, cu doar 12 angajati.

Aici se produc anual in jur de 35 de tone de peste afumat, iar Granville este obsedat de calitate. Motiv pentru care nu foloseste antibiotice in crescatoriile sale pe care le populeaza somon salbatic capturat din salbaticie.

In afara de somon afumat, aici se mai produce si pastrav afumat, scoici afumate sau cozi de homar afumate.

Deci, daca aveti o pasiune pentru calatoriile culinare si pentru somonul afumat, stiti unde sa va planuiti urmatorul concediu.


Sursa articol: cntraveler.com