Tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, activ sau sedentar, nu ar trebui să sărim peste micul dejun, cea mai importantă masă a zilei, aşa cum o prezintă toţi medicii nutriţionişti, pentru că ne pregăteşte pentru efortul fizic şi intelectual de peste zi. Din păcate, se întâmplă din ce în ce mai des să sărim peste ea. Această greşeală ne dezechilibrează metabolismul, ne îngraşă, ne privează de energie şi ne afectează performanţele intelectuale.

Glucoza este combustibilul esenţial pentru organism, iar micul-dejun poate fi principala sursă. Glucoza provine din glucidele pe care le putem lua din cereale, fructe şi din legume proaspete sau uscate. Deseori blamate, grăsimile saturate (responsabile în cantităţi mari de producerea colesterolului „rău“) sunt indicate la micul-dejun dar numai consumate cu moderaţie. Untul, de exemplu, este o sursă naturală de grăsimi saturate, indicată la micul-dejun. La fel şi lactatele, ouăle, carnea de pui.

Dacă luăm o masă consistentă în prima parte a zilei, nu vom mai fi tentaţi să mâncăm excesiv la celelalte mese şi vom preveni astfel îngrăşarea. Fibre putem lua din cereale integrale şi din legume şi fructe crude. Fasolea uscată, smochinele, curmalele, migdalele sunt, de asemenea, bogate în fibre.