Un lucru mai puţin ştiut despre îndrăgitele şi gustoasele alune caju este că acestea sunt fructele unui arbore care face parte din aceeaşi familie cu iedera otrăvitoare, Anacardiaceae.

Plantele din această familie, din care alături de caju mai fac parte şi mango, iedera otrăvitoare, sumacul , scumpiea şi fisticul,  sunt răspândite în regiunile tropicale şi mediteraneene.

Majoritatea speciilor sunt iritante datorită producerii unui ulei toxic, numit urushiol scrie rador.ro. Acest ulei  este conţinut de obicei de frunze, dar şi de coaja fructelor şi este un alergen foarte puternic, care poate fi chiar fatal dacă este ingerat.

În cazul alunelor caju, uleiul toxic este prezent chiar sub coajă, pe suprafaţa miezului şi de aceea, comercializarea lor trebuie făcută după un atent proces de curăţare şi îndepărtare a învelişului.

Curaţarea alunelor caju este făcută manual, cu foarte mare grijă şi cu efecte destul de nocive asupra lucrătorilor din ţările tropicale sărace, care nu au echipamente de protecţie.

Din acest motiv alunele vândute sub eticheta „caju crud” nu sunt de fapt 100% neprocesate. Acest lucru ar fi imposibil deoarece riscul de a ingera urushiol ar fi foarte mare, în consecinţă acestea sunt trecute prin abur fierbinte sau chiar fierte, pentru a distruge uleiul iritant.

În cazul fisticului, cantitatea de urushiol conţinută în coajă este mult mai mică, dar persoanele alergice vor resimţi imediat prezenţa toxinei.

Pentru cei care nu au reacţii alergice, e necesar totuşi un sfat general valabil pentru orice aliment: să fie consumat cu moderaţie! Şi chiar dacă variantele prăjite ale acestor delicioase gustări nu sunt la fel de sănătoase, sunt totuşi mai sigure.