Nucile sunt extrem de gustoase în prăjituri şi torturi, dar câţi dintre noi le consuma proaspete, ca şi gustare între mese?! Lipsa nucilor din alimentaţia noastră zilnică este datorită faptului că puţini ştiu cât sunt de sănătoase şi beneficiile pe care le aduc organismului.

Medicii susţin că doar câteva nuci pe zi ne vor proteja inima şi vor preveni apariţia atacului vascular cerebral. În plus, consumate după o masă bogată în grăsimi animale, vor atenua efectele negative ale acestora.

Nucile ajută şi la menţinerea elasticităţii şi flexibilităţii arterelor, iar uleiul de nuci este mai indicat decât cel de măsline, tocmai din această cauză.

Medicii recomanda consumul a minim 7-8 nuci pe zi pentru o bună funcţionare a inimii, mai ales pentru persoanele cu tulburări ale ritmului cardiac. Nucile conţin şi antioxidanţi, vitamina B, fosfor, fier, cupru, potasiu şi proteine.

Alături de alune, nucile pot înlocui majoritatea nutrienţilor animali în cazul persoanelor vegetariene, însă proteinele pe care le conţin sunt inferioare calitativ celor animale.

Se recomandă consumul de nuci alături de produse ca pâinea, cerealele şi legumele (mai ales soia) pentru a obţine gama întreagă de aminoacizi esenţiali.

Miezul de nucă este foarte energetic şi are efect laxativ, el fiind indicat şi în regimul diabeticilor. Şi frunzele de nuc pot fi folosite, ca infuzie, ele având efect astringent, uşor hipotensiv şi antialergic.