În sezonul cald, când orice lichid ar trebui să fie răcoritor şi să ne potolească setea, suntem extrem de tentaţi să uităm că vinul este un aliment viu, care îşi poate schimba foarte uşor gustul în funcţie de condiţiile în care este servit.

Probabil că vi se întâmplă destul de des, ca în momentul în care mergeţi la restaurant, să constataţi că unii ospătari ignoră câteva reguli simple de servire a vinului. Temperatura băuturii îi influenţează gustul în mod decisiv. Toată lumea ar trebui să ştie că vinurile albe vor fi servite reci, iar cele roşii la o temperatură moderată (în jur de 16 grade). Este o regulă de bun simţ. Însă această regulă are tot felul de amendamente care merită precizate, pentru că se întâmplă, frecvent, să bem vinul alb prea rece şi cel roşu prea cald.

Cât de rece trebuie să fie vinul?

1. Şampania sau vinurile spumante trebuie răcite foarte bine. Mai exact, tempertatura lor n-ar trebui să depăşească 8 grade. Ele trebuie puse la frigider cu o oră-două înainte de a fi servite sau ţinute măcar 20 de minute într-o frapieră cu apă rece şi gheaţă din belşug. Dacă e o şampanie vintage, însă, e bine să nu fie prea rece, pentru a-i putea savura gustul.

2. Vinurile albe seci care sunt fresh şi nu atât de aromate, precum Sauvignon Blanc, Pinot Gris sau Zinfandel trebuie răcite măcar o oră şi jumătate, însă cele maturate sau cele puternic aromate precum Chardonnay trebuie scoase din frigider cu un sfert de oră înainte, pentru a le putea aprecia pe deplin. Temperatura optimă pentru aceste vinuri trebuie să fie undeva între 8 şi 12 grade. Vinurile dulci au nevoie şi ele tot de o oră şi ceva de stat în frigider. Însă, aşa zisele vinuri fortifiate, precum porto sau sherry, care sunt mai gustoase trebuie băute la o temperatură moderată.

3. Aproape toate vinurile roşii trebuie să fie degustate la o temperatură moderată. Deci nu la temperatura camerei (asta daca nu cumva locuiţi într-un beci sau într-un castel din Scoţia). În funcţie de corpul şi de buchetul vinului, temperatura unui vin roşu poate porni de la 12 grade şi nu ar trebui să fie mai mare de 20 de grade.

Dacă nu aveţi un mijloc de a păstra vinurile roşii la această temperatură (într-o pivniţă sau într-un răcitor special) cel mai bine este să-l ţineţi în frigider timp de 15 minute înainte de a-l servi. Daca aveţi ambiţii de colecţionar, ceea ce trebuie să ştiţi este că vinul trebuie păstrat pe cât posibil într-un loc umbros, răcoros (10-16 grade), cu umiditate moderată.

Temperaturi pentru pentru principalele soiuri de vin:

Vinuri spumante dulci                     5 gr
Spumant alb                                    6 gr
Eiswein, Vouvray                            7 gr
Pinot Gris, Sauternes                      8 gr
Sauvignon Blanc                              9 gr

Şampanie veche                            10 gr
Chardonnay, Feteasca albă          11 gr
Rose, Riesling, Viognier                12 gr
Cotes du Rhone, Beaujolais         13gr
Chianti, Sangiovese, Barbera      14 gr
Bordeaux
şi Cabernet tinere        15 gr
Merlot, Zinfandel                          16 gr
Porto, Syrah, Feteasca neagră    17 gr
Chianti Riserva, Barolo                 18 gr
Pinot Noir                                      19 gr
Bordeaux Grand Cru                      20 gr
Vinuri vechi rosii                             21gr

 

Sursa: capital.ro