Noua Dietă Nordică (NND) e un model de dietă sustenabilă, bazată pe alimente nordice care ating scoruri ridicate privind gustul, efectele benefice asupra sănătăţii şi sustenabilitatea, potrivit EcoWatch. Cercetările recente realizate de Henrik Saxe de la Universitatea din Copenhaga, în Danemarca, au comparat NND cu Dieta Daneză Medie (ADD), pentru a explora o serie de indicatori de mediu. Rezultatele mai multor studii au arătat că NND este o modalitate eficientă de a reduce impactul asupra mediului prin alegeri dietetice.

Într-unul dintre studiile realizate de Saxe împreună cu colegul său, Jørgen Deigard Jensen, se arată că NND reduce amprenta asupra mediului în raport cu ADD în 12 din 15 categorii de impact. Un alt studiu arată că NND a redus impactul asupra mediului în toate cele 16 categorii de impact examinate. În plus, consumatorii ar economici 266 de euro pe an, dacă se iau în considerare şi costurile de mediu.

Organizaţia de Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a Naţiunilor Unite defineşte ca diete sustenabile ”acele diete cu impact redus asupra mediului care contribuie la securitatea alimentară şi a nutriţiei şi la o viaţă sănătoasă atât pentru generaţiile actuale, cât şi pentru cele viitoare. Dietele Sustenabile respectă şi protejează biodiversitatea şi ecosistemele, sunt adecvate din punct de vedere cultural, accesibile, echitabile din punct de vedere economic şi la preţuri accesibile; sunt potrivite din punct de vedere nutritiv, sigure şi sănătoase; în acelaşi timp, optimizează resursele naturale şi umane.”

Prin trecerea de la ADD la NND, trei dintre cele mai importante efecte asupra mediului – încălzirea globală, anorganicele respiratorii şi ocuparea naturii – au fost reduse cu 16-22%, în principal prin reducerea accentului pus pe carne. Carnea şi produsele din lapte sunt deosebit de mari consumtoare de apă; amprenta de apă per calorie de producţie a cărnii de vită e de 20 de ori mai mare decât cea pentru cereale. Mai mult decât atât, animalele au un impact ridicat asupra folosirii solului, prin conversia pădurilor în terenuri de păşunat.