Carbohidraţii din pâinea albă, orez sau dulciuri afectează mai mult decât silueta. Un studiu publicat recent arată că o dietă bazată pe aceste produse creşte riscul de depresie.

Din fericire, şi reciproca este valabilă. Cercetătorii de la Columbia University, din New York au descoperit că persoanele care mănâncă cereale integrale, legume şi fructe par să fie scutite de depresie.

La studiu au participat peste 70.000 de femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 79 de ani. Rezultatele arată doar o legătură între carbohidraţii rafinaţi şi un risc crescut de depresie, dar nu şi o relaţie cauză-efect, scrie Philly.com.

Românii sunt cei mai mari consumatori de pâine albă din Europa.  În ţara noastră se consumă cu 30 la sută mai multă pâine decât în celelalte state europene: 10 kilograme de produse de panificaţie pe lună, pe cap de locuitor. Bulgarii mănâncă 8 kilograme de pâine pe lună, în timp ce în Germania media este de 7 kilograme.

”Ştim deja că persoanele care suferă de depresie tind să prefere o alimentaţie bazată pe carbohidraţi”, a spus autorul studiului, James Gangwisch, de la Columbia University.

El a demonstrat că şi dinamica inversă a acestei teorii este valabilă. Consumul de carbohidraţi rafinaţi, care cresc nivelul de zahăr din sânge, contribuie la creşterea riscului de a deveni depresiv.

Cu cât creşte nivelul de zahăr din sânge, cu atât este mai mare riscul de depresie. În această situaţie, corpul uman reacţionează şi generează insulină, un răspuns hormonal care reduce nivelul zahărului, însă provoacă anxietate şi oboseală.

Chiar dacă studiul este făcut doar pentru femei, rezultatele ar putea fi valabile şi în cazul bărbaţilor.

”Oamenii abia acum încep să exploreze legăturile dintre nutriţie şi sănătatea mentală”, a spus Penny Kris-Etherton, profesor de nutriţie la Penn State University. ”Când îţi hrăneşti corpul şi creierul cu alimente sănătoase, te simţi mai bine, ai o dispoziţie mai bună, doar pentru că ştii că faci ceva bun pentru corpul tău”, a explicat ea.