Celebra competiţie de gătit MasterChef, un clasic al micului ecran, împlineşte la 2 iulie un sfert de secol de la lansare, timp în care a mai rămas puţin din formatul britanic original propus de BBC în 1990, relatează EFE.

Acest concurs cu ritm trepidant şi cu un marcat simţ al competitivităţii a sedus audienţa cu o formulă ce se poate vedea în peste 40 de ţări, din Argentina în Bangladesh, din China în Peru sau din SUA în Columbia.

Aspiranţii la titlu trec la bucătărie, în timp ce adevăratul "chef" este noul spectator, dar cu puterea de a-i scoate din program pe cei care nu corespund.

Părintele acestei idei "revoluţionare" este britanicul Franc Rodamm, regizor (‘Quadrophenia’, 1979), scenarist şi producător, care cu noul său program dorea să ‘democratizeze’ gătitul.

Franc Roddam obişnuieşte să gătească în fiecare sâmbătă pentru cei şapte copii ai săi şi vorbeşte cu uşurinţă despre compatibilitatea dintre roşii şi votcă sau tequila în cursul unui interviu într-un club londonez.

Ideea de MasterChef a apărut pe vremea glumelor despre bucătăria britanică pe care i le spuneau colegii de la Hollywood, unde se instalase în anii 70 datorită succesului filmului său Quadrophenia. El, care încă îşi amintea de mâncărurile pregătite de mama sa, ştia că respectivii colegi americani "aveau dreptate". 

La începutul anilor 90, MasterChef semăna foarte puţin cu concursul actual şi nu exista nici celebrul său logo format din litera "m" în interiorul a două cercuri, amintind de @.

Era prezentat de americanul Loyd Grossman, căruia săptămânal i se alăturau doi oaspeţi cu rol de juraţi: un bucătar de profesie şi o celebritate. Fiecare concurent putea să-şi aducă ingrediente şi instrumente proprii şi explica deciziile luate. Între timp, se prezentau mici reportaje dedicate unor restaurante celebre şi interviuri.

La ora adevărului, departe de stresul şi devastatoarele critici cărora trebuie să le facă faţă astăzi unii concurenţi, aspiranţii aşteptau verdictul stând de vorbă amical.

Acest format s-a menţinut până în 2001. Un nou format a apărut în 2005, sub titlul "MasterChef Goes Large", mai apropiat de cel actual, iar din 2008 se numeşte MasterChef .

Programul a fost exportat în alte ţări şi au apărut diferite versiuni: pentru bucătarii de profesie (MasterChef: The Professionals), pentru copii (Junior MasterChef) şi pentru celebrităţi (Celebrity MasterChef).

Pasiunea pentru gătit a urmat o linie ascendentă şi, pentru fiecare nouă ediţie a concursului, sute de aspiranţi se prezintă la preselecţie.

"Oamenilor cărora le place gătitul le place şi să se recreeze într-un program care arată toate stadiile pregătirii mâncărurilor", susţine Franc Roddam, referindu-se la faptul că acest format poate funcţiona în locuri atât de diverse ca Bolivia, China, Albania sau Arabia Saudită.