Este sezonul ei, iar copiii şi adulţii se pot bucura timp de câteva săptămâni de mirosul parfumat şi de gustul special al zmeurei. 

Considerată ca fiind unul dintre cele mai bune fructe din lume, zmeura se regăseşte în bucătărie, dar şi în cosmetică şi produse naturiste.

Florile zmeurului sunt albe, compuse din 5 sepale, 5 petale şi numeroase stamine, şi reprezintă o sursă importantă de nectar pentru albinele producătoare de miere.

Fructul, care se numeşte zmeură, este de culoare roşie, cu miros plăcut şi gust acrişor-aromat. Zmeura se cultivă din două motive: pentru consumul fructelor în stare proaspătă şi pentru procesare industrială. Din zmeură se extrage xilitolul, care este un îndulcitor artificial folosit mai ales în tratarea şi prevenirea cariilor dentare, informează wikipedia.org.

Zmeura este săracă în calorii şi ajută la pierderea de kilograme. O porţie de zmeură pe zi previne apariţia celulelor cancerigene. Dintre toate fructele, zmeura conţine cele mai mari cantităţi de zinc, necesar dezvoltării copiilor, aşa că ar trebui să fie introdus în alimentaţia celor mici. Este plină de vitamina B3, biotină, acid folic şi fier, având o putere antioxidantă mai mare cu 50% decât căpşunile.

Antocianinele (antioxidanţi) pe care le conţine zmeura constituie un ajutor preţios împotriva îmbătrânirii pielii, ameliorând elasticitatea şi densitatea acesteia. Contribuie şi la reducerea roşeţii prin întărirea rezistenţei micilor vase sanguine ale epidermei (antocianinele sunt ideale în măşti sau loţiuni pentru atenuarea cuperozei).

Conform miturilor antice, zmeura era, la origine, albă. În timp ce nimfa Ida culegea zmeură pentru copilul ei, Jupiter, şi-a înţepat degetul. Sângele din deget a impregnat fructele şi de atunci zmeura a căpătat culoarea roşie.

Zmeura arctică se aseamănă destul de mult cu cea pe care o cunoaştem din pădurile noastre şi doar florile sunt roşii sângerii faţă de cele albe ale zmeurei româneşti. De asemenea, procesul de creştere este foarte lent, explicabil prin temperaturile scăzute din zonele sale de creştere.

Fructele sale mici şi roşii sunt considerate o delicatesă, în limba rusa numele sau însemnând „boabele regilor”.