Cireşul (Prunus avium), este un pom fructifer care face parte din genul taxonomic Prunus familia Rosaceae. Termenul avium provine din cuvântul latin avis – pasăre, denumire care datorează faptului că cireşele sunt o hrană preferată de păsări, relatează wikipedia.org.

Roşii sau negre, dulci sau amare, cireşele sunt preferate de către cei mari şi de către cei mici, iar în luna iunie sunt nelipsite de pe mesele românilor. Iată opt lucruri inedite despre cireşe:

1. Cireşul a fost descoperit de romani, în Asia, la scurt timp după ciresele au devenit fructele preferate ale multor regi şi împăraţi. Legenda spune că romanii au descoperit aceste fructe, în Asia, în anul 70 î.Hr. Tot romanii au adus apoi cireşele în Marea Britanie, undeva în primul secol al erei noastre

2. În cultura japoneză, ciresele sunt simbolul vieţii trecătoare, floarea de cireş fiind un important reper cultural. În fiecare an, japonezii primesc liber de la serviciu pentru a merge să admire parcurile pline de cireşi înfloriţi.

3. Cireşele au circa 40-60 de calorii per suta de grame, în funcţie de soi, astfel că sunt recomandate pentru persoanele care ţin o dietă.

4. Zahărul predominant în cirese este levuloza, perfect asimilabilă de către diabetici, aşa că pot fi consumate fără restricţii prea mari.

5. Un cireş are rod abia după trei-patru ani de la plantare. Abia acum este momentul în care cireşul dăruieşte primele lui fructe. Pentru a reuşi să dea o cantitate satisfăcătoare de fructe, pomul are nevoie de 7 ani.

6. Viermele din cireaşă este de fapt larva unei muşte, care îşi depune ouăle în pulpa moale a fructului. Larvele se hrănesc cu aceasta până când cade din copac, apoi îşi continuă dezvoltarea în sol.Viermii din cireşe nu sunt periculoşi şi nu pot supravieţui în corpul uman, fiind distruşi de acidul gastric. Cireşele cu viermi sunt mai sănătoase, fiind un semn că pomul nu a fost stropit cu insecticide.

7. La nivel mondial, România era în 2013 pe locul 3 în ce priveşte randamentul obţinut (119425 Hg/ha), pe locul pe locul 8 în ce priveşte producţia (81842 tone) şi pe 18 în ce priveşte suprafaţa recoltată (6853 ha), relatează agrointel.ro.

8. Lemnul de cireş este asociat cu „luxul” de către producătorii de mobilier şi artizani, iar preţul unui obiect de mobilă realizat din lemn de cireş poate trece uşor de câteva mii de euro.