Magiunul de Topoloveni va fi promovat în Elveţia, Norvegia şi Rusia, pe o perioadă de trei ani, respectiv 2013-2016, după ce reprezentanţii companiei Sonimpex şi cei ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) au semnat un contract de finanţare din fonduri europene în valoare de 981.613 euro.
"După aproape doi ani, a fost definitivat contractul de promovare a magiunului de Topoloveni în ţări extracomunitare, respectiv în Elveţia, Norvegia şi Rusia, datorită proiectului de aproape un milion de euro aprobat de Comisia Europeană.
Aşteptam să fim "copiaţi", în atragerea fondurilor europene cu aceeaşi viteză cu care am fost copiaţi, în mod fraudulos, în inscripţionarea borcanelor cu titulatura 'magiun de prune' deşi conţineau concentrate cu sulfiţi sau pectine", a declarat directorul general al companiei Sonimpex, Bibiana Stanciulov.
Aceasta a precizat că la 1 august au demarat primele acţiuni de promovare în Elveţia în cadrul primului proiect aprobat României de CE pentru pieţele din Norvegia, Federaţia Rusă şi Elveţia, magiunul urmând să fie "plimbat" în târguri, unde oamenii pot degusta, dar şi în magazine, cu mostre. Magiunul de Topoloveni va beneficia pe aceste pieţe şi de publicitate.
Comisia Europeană a aprobat României un program de promovare a produselor agricole în Elveţia, Norvegia şi Federaţia Rusă, în valoare de totală de circa 4,2 milioane euro, din care partea aferenta României este de 981.613 euro. Programul este derulat de producătorul magiunului de Topoloveni - SC Sonimpex Topoloveni SRL, în comun cu un consorţiu de producători din Grecia.
Din valoarea totală a proiectului în primul an, respectiv 2013/2014, suma alocată pentru promovare este de 322.823 euro, în cel de-al doilea 2014/2015 de 329.289 euro, iar în cel de-al treilea an, 2015/2016 de 329.501 euro.
Compania Sonimpex este singurul producător roman din domeniul prelucrării şi conservării fructelor fără zahăr adăugat, fără aditivi şi fără agenţi de conservare, având în portofoliu, pe lângă Magiunul de prune Topoloveni, şi gama de dulceţuri fără zahăr adăugat şi fără conservanţi (afine ecologice, cireşe negre, vişine, căpşuni, prune întregi cu migdale dulci, gutui, catina, topinambur s.a.), dar şi o zacuscă de vinete şi o pastă de tomate.