Organizaţia Mondială a Sănătăţii a redus la jumătate cantitatea zilnică recomandată de zahăr: de la 10% la 5% din dietă. Pe plan mondial se estimează însă că acest aliment reprezintă în realitate aproape 20% din alimentaţie! Iar efectele pe care le are excesul de dulce asupra sănătăţii sunt atât de multe încât tot mai mulţi oameni de ştiinţă numesc zahărul - noul tutun!

Savarine, eclere, torturi cu ciocolată şi frişcă, amandine. Cofetăriile sunt raiul pe pământ pentru copii şi adulţi deopotrivă, mai ales la ocaziile speciale precum Ziua Îndrăgostiţilor, când vânzările prăjiturilor în formă de inimă cresc simţitor. La fel şi glicemia consumatorilor, din cauza cantităţii mari de zahăr. Nu-i niciun capăt de ţară dacă gustaţi o felie de tort la ocazii speciale. Problema este că zahărul acţionează ca un drog.

De altfel, suntem în plină criză mondială de obezitate, diabet şi boli de inimă. De-a lungul istoriei nu au fost niciodată mai mulţi bolnavi de aceste afecţiuni ca acum! Doar pentru a ţine sub control epidemia de diabet se estimează că sistemul global de sănătate cheltuie anual 470 de miliarde de dolari.

Guvernele unor ţări precum Franţa sau Ungaria încearcă să limiteze consumul de zahăr prin introducerea unor taxe pe alimentele dulci. Măsuri asemănătoare vor să adopte şi autorităţile din Marea Britanie. Celebrul bucătar Jamie Oliver s-a alăturat campaniei „Action on sugar” iniţiată de oameni de ştiinţă care susţin că zahărul consumat în exces are atât de multe efecte negative asupra sănătăţii încât poate fi numit „al doilea tutun”. Şi ar trebui tratat cu aceeaşi precauţie. În România, profesorul Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet „Nicolae Paulescu”, a tras un semnal de alarmă asupra consumului de zahăr încă din anul 1980.

Din 1980 până acum consumul de zahăr a crescut foarte mult, mai ales că acest ingredient este ascuns în multe produse. Astfel, ajunge să reprezinte chiar şi 20% din dieta multor persoane!

Pentru a evita apariţia acestor probleme de sănătate Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a cel mult 6 linguriţe de zahăr pe zi. Ce se întâmplă însă în realitate? Statisticile spun că un european consumă în medie 50 de kg de zahăr pe an, ceea ce înseamnă de cinci ori doza zilnică recomandată. În acelaşi timp un american consumă 80 de kg de zahăr pe an. Asta înseamnă 60 de linguriţe pe zi!

Tot potrivit statisticilor la nivel mondial în prezent se consumă cu aproape 50% mai mult zahăr faţă de acum 30 de ani.