TITLURILE ZILEI:
• Petrolul trebuie să continue visul frumos!    • Opt candidaţi, între care o femeie, pentru Primăria Craiova pe postul lăsat liber de Lia Olguţa Vasilescu    • Campania electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie a început sâmbătă    • Numărul programelor ransomware pentru dispozitive mobile s-a triplat în primul trimestru din 2017    • Proiect privind "reîntregirea familiei de români" cu ocazia Centenarului: Bilet dus-întors gratuit pe CFR şi TAROM pentru a fi alături de rude de Ziua Naţională    • Organizatorul festivalurilor Untold şi Neversea recrutează două mii de voluntari între 16 şi 35 de ani    • ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România    • Un român, condamnat la peste doi de închisoare în SUA, pentru clonare de carduri    • Spaţiul privat virtual al ANAF, disponibil şi pentru firme de la 1 iunie    • Maxima zilei - 27 mai 2017    • Bancul zilei din data de 27 mai 2017    • Petrolul trebuie să continue visul frumos!    • Opt candidaţi, între care o femeie, pentru Primăria Craiova pe postul lăsat liber de Lia Olguţa Vasilescu    • Campania electorală pentru alegerile parţiale din 11 iunie a început sâmbătă    • Numărul programelor ransomware pentru dispozitive mobile s-a triplat în primul trimestru din 2017    • Proiect privind "reîntregirea familiei de români" cu ocazia Centenarului: Bilet dus-întors gratuit pe CFR şi TAROM pentru a fi alături de rude de Ziua Naţională    • Organizatorul festivalurilor Untold şi Neversea recrutează două mii de voluntari între 16 şi 35 de ani    • ASF: Circa 720 de persoane constată toate daunele RCA din România    • Un român, condamnat la peste doi de închisoare în SUA, pentru clonare de carduri    • Spaţiul privat virtual al ANAF, disponibil şi pentru firme de la 1 iunie    • Maxima zilei - 27 mai 2017    • Bancul zilei din data de 27 mai 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Sâmbătă - 27 mai 2017 6:45:30

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Zahărul, la fel de periculos ca şi tutunul


16 februarie 2015

citeşte totul despre:
zahar,
savarine,
exces,
guvernele,
mondial,
bucatar,
ciocolata,
control,
dulce,
eclere,
epidemia,
diabet,
consumatorilor,
autoritatile,
alimentatierating     (57 vizualizări)

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a redus la jumătate cantitatea zilnică recomandată de zahăr: de la 10% la 5% din dietă. Pe plan mondial se estimează însă că acest aliment reprezintă în realitate aproape 20% din alimentaţie! Iar efectele pe care le are excesul de dulce asupra sănătăţii sunt atât de multe încât tot mai mulţi oameni de ştiinţă numesc zahărul - noul tutun!

Savarine, eclere, torturi cu ciocolată şi frişcă, amandine. Cofetăriile sunt raiul pe pământ pentru copii şi adulţi deopotrivă, mai ales la ocaziile speciale precum Ziua Îndrăgostiţilor, când vânzările prăjiturilor în formă de inimă cresc simţitor. La fel şi glicemia consumatorilor, din cauza cantităţii mari de zahăr. Nu-i niciun capăt de ţară dacă gustaţi o felie de tort la ocazii speciale. Problema este că zahărul acţionează ca un drog.

De altfel, suntem în plină criză mondială de obezitate, diabet şi boli de inimă. De-a lungul istoriei nu au fost niciodată mai mulţi bolnavi de aceste afecţiuni ca acum! Doar pentru a ţine sub control epidemia de diabet se estimează că sistemul global de sănătate cheltuie anual 470 de miliarde de dolari.

Guvernele unor ţări precum Franţa sau Ungaria încearcă să limiteze consumul de zahăr prin introducerea unor taxe pe alimentele dulci. Măsuri asemănătoare vor să adopte şi autorităţile din Marea Britanie. Celebrul bucătar Jamie Oliver s-a alăturat campaniei „Action on sugar” iniţiată de oameni de ştiinţă care susţin că zahărul consumat în exces are atât de multe efecte negative asupra sănătăţii încât poate fi numit „al doilea tutun”. Şi ar trebui tratat cu aceeaşi precauţie. În România, profesorul Constantin Ionescu Târgovişte, directorul Institutului de Diabet „Nicolae Paulescu”, a tras un semnal de alarmă asupra consumului de zahăr încă din anul 1980.

Din 1980 până acum consumul de zahăr a crescut foarte mult, mai ales că acest ingredient este ascuns în multe produse. Astfel, ajunge să reprezinte chiar şi 20% din dieta multor persoane!

Pentru a evita apariţia acestor probleme de sănătate Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă consumul a cel mult 6 linguriţe de zahăr pe zi. Ce se întâmplă însă în realitate? Statisticile spun că un european consumă în medie 50 de kg de zahăr pe an, ceea ce înseamnă de cinci ori doza zilnică recomandată. În acelaşi timp un american consumă 80 de kg de zahăr pe an. Asta înseamnă 60 de linguriţe pe zi!

Tot potrivit statisticilor la nivel mondial în prezent se consumă cu aproape 50% mai mult zahăr faţă de acum 30 de ani.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Un turist se adresează unui ţăran:
– Îmi daţi voie să trec peste terenul dumneavoastră ca să pot prinde autobuzul de la ora cinci?
– Desigur! Şi dacă vă vede taurul, puteţi prinde şi cursa de la patru şi jumătate…
„Cel care nu se teme de nimic e la fel de puternic ca cel de care se tem toţi.” — Friedrich von Schiller

Curs valutar
26 mai 2017


EUR
EURO = 4.5573 RON

Moneda euro a crescut


USD
USD = 4.0641 RON

Dolarul american a crescutGBP
GBP = 5.2287 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online