Unii spun că adevăratele mere de aur din poveşti sunt, de fapt, gutuile! Şi pentru că anotimpul gutuilor a sosit, iată ce trebuie să ştiţi despre aceste fructe.

Gutuile sunt una dintre cele mai bune surse de vitamina C. O gutuie pe zi ne tine departe de răceli. Iar iar semintele macinate au un efect calmant  dacă suferim de tuse sau bronşită.  Dacă mâncăm doar o jumătate de gutuie, ne asigurăm necesarul zilnic de vitamina C.

Gutuile mai conţin cantităţi importante de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier. Ele intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii. Infuzia de coji si frunze de gutuie, alături de o linguriţă-două de miere de albine, calmeaza tusea şi ne scapă de raguseala. Dacă radem pulpa de la o gutuie şi o infuzăm în apă fierbinte avem un leac pentru angină.

Pe vremuri, marinarii portughezi plecau în voiaje spre Indii încărcaţi de gutui. Frcutele nu îi protejau doar de răceli dar fiind bogate în tanini şi pectină erau un tratament eficient al diareei si dizenteriei. Datorita fibrelor din continut, gutuile asigura tranzitul intestinal, fiind astfel benefice si in caz de constipatie.

O singura feliuta poate sa taie greata, combate starile de voma si de salivatie abundenta. Mestecata incet, dupa masa, are capacitatea de a improspata respiratia, indepartand mirosul urat al gurii. Si, nu in ultimul rand, gutuile sunt recomandate in curele de slabire: fiind acide, intervin cu succes in neutralizarea grasimilor.

Ar mai trebui doar să adaugăm şi faptul că studii recente plasează gutuile pe locul doi după rodii  în topul fructelor anti-îmbătrănire.