Rolul congelării este acela de a conserva o perioadă îndelungată alimentele. Pentru a încetini activitatea bacteriilor, a microorganismelor şi a altor agenţi care modifică caracteristicile organoleptice ale alimentelor, acestea se congelează la temperaturi care pot varia între -10ºC şi -40ºC. Temperatura de -10ºC este temperatura minimă necesară pentru stoparea proceselor degenerative.

Prin congelare, molecula de apă din ţesut îngheaţă, formând cristale cu atât mai mari cu cât temperatura de congelare a fost mai aproape de 0. Ţine cont de faptul că, prin solidificarea apei, alimentele îşi măresc volumul prin congelare. Calităţile alimentelor se menţin ridicate invers proporţional cu temperatura, astfel alimentele congelate la temperaturi mai joase vor fi mai aspectuoase odată decongelate decât cele congelate la temperaturi mai puţin joase.

În general, se congelează carnea, legumele şi fructele sau acele alimente care nu pot fi păstrate în altă parte şi care se folosesc destul de des în bucătărie. Iată câteva recomandări pentru unele alimente:

Peştele: alege-l foarte proaspăt şi gata curăţat. Trebuie congelat în ziua în care a fost cumpărat. Durata de conservare: 3 luni pentru peştele alb, 1 lună pentru cel gras.

Carnea: este de preferat s-o tranşaţi în porţii mici, pentru o singură masă. Nu congelaţi păsări decât dacă au fost curăţate, eviscerate şi dezosate. Durata de conservare: 8-10 luni pentru carnea de vită şi de pasăre; 2 luni pentru carnea de porc; 2 luni pentru carnea tocată.

Legumele: se aleg cele mai proaspete şi, înainte de congelare, se scufundă în apă clocotită (cu sare) timp de 2 minute. Apoi se lasă să se scurgă bine. Fasolea verde nu trebuie ţinută în apă, e suficient să fie spălată bine şi uscată. Durata de conservare pentru legume: 8 luni.