Din copilărie am fost învăţaţi şi sfătuiţi să nu sărim peste micul dejun. Însă viteza în care trăim ne-a răpit dreptul la o masă liniştită la prima oră. De cele mai multe ori bem o cafea pe fugă, fumam sau mâncăm o gogoaşă în drum spre serviciu. Aceste obiceiuri au repercursiuni grave pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Beneficiile unei mese bogate şi sănătoase dimineaţa

- ne menţine în formă! Majoritatea oamenilor slabi sunt cei care mănâncă bine dimineaţă, iar dietele de succes includ un mic dejun bogat.

- ne menţine sănătoşi! Nu este o glumă! Micul dejun poate reduce riscul unor boli de inimă, diabet şi cancer şi întăreşte sistemul imunitar, făcându-ne mai rezistenţi la gripă şi răceala.

- vei face faţă provocărilor cu succes! Dacă mănânci sănătos dimineaţa, puterea de concentrare va creşte simţitor şi vei fi ferit de depresie sau anxietate.

 

Micul dejun perfect

Uneori chiar dacă mănânci dimineaţă este posibil să nu o faci cum trebuie. Mănânci prea puţin, cu mulţi carbohidraţi sau grăsimi, iar la prânz vei fi înfometat şi vei consuma alimente "interzise".

Chiar şi un mic dejun clasic cu cereale, ceva fructe şi lapte poate fi prea puţin, oferind doar 300 de calorii şi 10 g de proteine. Micul dejun ar trebui să fie mult mai complex, cu aproximativ 500-600 de calorii, să aibă vitamine, minerale şi nutrienţi şi cel puţin 20g proteine şi 5 g fibre.

Dacă nu ştii ce să mănânci dimineaţă pentru a respecta regulile de mai sus, iată câteva exemple de mese gustoase, care pot fi preparate în câteva minute!

- Sandviş cu brânză şi cocktail din fructe de pădure -  prepara un sandviş gustos din două felii de pâine integrală prăjită cu o felie de brânză şi introdu-l 15 secunde la microunde. În acest timp, pune în blender o mână de cereale, o cană de lapte şi câteva fructe de pădure congelate. Serveşte cocktail-ul alături de sandviş, va avea un gust minunat! 500 calorii, 26 g proteine, 12 g fibre

- Mic dejun pe fugă! Alege un măr mare, un baton de cereale, un pahar de lapte degresat şi gem de fructe sau unt de arahide. 500 calorii, 20g proteine, 15g fibre

- Omletă cu pâine prăjită! Pe o farfurie pune câteva linguri de spanac congelat, adăugă oul bătut, o bucăţică de bacon sau şuncă şi lasă-le 2 minute la microunde, până se face oul complet. Mănâncă omleta cu pâine prăjită şi bea un suc natural de grapefruit. 540 calorii, 25 g proteine, 8g fibre

- Sandviş cu banane! Pe două felii de pâine degresată (eventual fără sare) pune puţin unt de arahide sau gem dietetic şi câteva felii de banană. Pune-le la microunde pentru câteva secunde şi serveşte-le alături de o cană de lapte cu cacao şi îndulcitori. 570 calorii, 23g proteine, 7g fibre