Îl cunosc personal pe Mircea Cosma! Probabil că în zilele astea nu prea e bine să recunoşti aşa ceva... Şi mai mult, îmi place abilitatea omului politic Mircea Cosma şi consider că nu merită un asemenea final de carieră.

Îl cunosc pe preşedintele Cosma de mai bine de zece ani şi pot să spun că este omul politic din Prahova care înţelege cel mai bine dorinţa ziariştilor de a avea stiri. Ştie ce îi interesează pe ziarişti şi furnizează informaţiile fără zgârcenie. Din păcate, acum este subiectul unei ştiri, al stiri negative.

Cu o vitalitate de invidiat pentru vârsta lui, Mircea Cosma a organizat întâlniri cu preşedinţi de stat, cu ambasadori, cu miniştri, cu scriitori. Are două mari pasiuni: Basarabia şi copiii săi. Din păcate, din dorinţa de a-şi creşte copiii lipsiţi de griji şi de probleme, le-a permis prea mult. Le-a permis prieteni dubioşi, le-a dat voie să se învârtă în anturaje ciudate, i-a încurajat să se amestece în afaceri cu oameni de factură proastă, iar dragostea aceasta nemăsurată pentru cei doi copii ai săi poate duce la finalul carierei unui om care iubeşte foarte mult Prahova. Andreea şi Vlad Cosma au fost mereu cunoscuţi drept copiii lui Mircea Cosma. Este cartea lor de vizită...Auzeai pe la colţuri...”e baiatu’ lui Cosma” sau “e fata lu’ Cosma”.

În toamna anului trecut, premierul Victor Ponta, aflat în vizită la câteva obiective economice importante din judeţ, l-a întrebat pe Cosma: „Cum aţi reuşit să atrageţi atâţia investitori mari în Prahova?”. În glasul premierului se simţea o umbră de invidie şi în acelaşi timp de admiraţie pentru omul care a inventat parcurile industriale şi care a demonstrat că pot fi realizate investiţii în infrastructură şi fără prelungirea la nesfârşit a lucrărilor. Şi este de admirat, deoarece Cosma a adus în Prahova Honneywell-ul, Cameronul, Tymbark, P&G-ul, iar astea sunt firmele care îmi vin în minte la prima vedere.

Nu o să spun acum că Mircea Cosma este Alba ca Zăpada, departe de mine gândul ăsta. Mircea Cosma este un politician şcolit în perioada regimului Ceauşescu, un politician care a înţeles rapid regulile jocului politic, un politician care ştie că prietenii îţi sunt aproape când eşti sus şi că te uită când eşti la pământ. A creat politicieni şi a distrus carierele unor alţi politicieni. A nominalizat miniştri, secretari de stat şi parlamentari, a schimbat directori, a creat oameni de afaceri importanţi, nu doar în Prahova. A dus războaie politice, a jucat cărţi mari şi povestea celor care îl întrebau că mai are un singur vis: să vadă gata autostrada Comarnic-Braşov.

Poate că o va vedea finalizată, poate că acuzaţiile procurorilor DNA se vor dovedi a fi neîntemeiate, poate că se va întoarce la CJ şi îşi va finaliza proiectele.

Eu sper ca Mircea Cosma să nu rămână în memoria oamenilor doar prin imaginile din faţa sediului DNA...