TITLURILE ZILEI:
• Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    • Comisia Europeană a reclamat România la Curtea de Justiţie pentru neadoptarea unor măsuri naţionale privind gestionarea deşeurilor    • Proiectul de hotărâre privind interzicerea folosirii animalelor în circuri şi expoziţii, aprobat de CGMB; fac excepţie caii, câinii, porumbeii, papagalii şi animalele folosite în delfinarii sau acvarii    • Peste 80 la sută din locurile de cazare de pe Valea Prahovei, ocupate de 1 Mai    • UBER România: Am primit asigurări de la Guvern că modificările aduse legii taximetriei nu vor afecta în nicio măsură serviciul nostru şi nici şoferii parteneri    • FIFA: România, amendată cu 8.000 de franci elveţieni din cauza comportamentului spectatorilor la meciul cu Danemarca    • Cele mai falsificate alimente    • Maxima zilei - 28 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 28 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Vineri - 28 aprilie 2017 3:34:13

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Despre slugi


14 iulie 2013

citeşte totul despre:
vicleana,
umilire,
tradatori,
ticaloasa,
administratie,
brutala,
boierului,
boieri,
capitalism,
dumnezeu,
femei,
jupanul,
partenerului,
paradoxal,
politicarating  rating     (165 vizualizări)

De când sunt pe lume boieri există şi slugi. Dacă, la începuturi, sluga împlinea tot ceea ce jupânul dispreţuia sau nu catadicsea să facă, mai târziu, o dată cu prefacerea boierului în stăpân, ea evoluează, proliferează, se transformă.

Ascensiunea slugii urmează sinuozităţile istoriei şi evoluţia societăţii. Sub feudalitate, sluga umple narghilele şi împarte lovituri de harapnic. Sub burghezie, îmbracă livrea şi ţine catastife măsluite. Sub comunism, încearcă să se transforme în stăpân şi, când reuşeşte, devine cel mai înverşunat duşman al mediului care a zămislit-o. Deloc întâmplător, agenţii brutalei cooperativizări din anii ’950 erau, în zdrobitoare majoritate, copii de ţăran. În sfârşit, după căderea ceauşismului, cu instinctele veşnic treze, sluga îşi reconstruieşte cu voluptate tipologia.

Revoluţia ne-a adus nu numai libertate, ci şi un capitalism tulbure, paradoxal, greu de gestionat. E unul din motivele pentru care tandemul stăpân-slugă s-a refăcut rapid, şi de-atunci îl găsim pretutindeni, de la afaceri şi administraţie la medii sociale şi academice. Mecanismul e simplu, dar, cum îl întâlnim peste tot, merită descris: în jurul celor care deţin puterea politică sau financiară, fie ei preşedinţi, miniştri ori şefi de tot felul, se oploşesc tot soiul de slugi potenţiale.

Au o răbdare nesfârşită, iar guduratul lor ar stârni invidia oricărei jigodii. Îşi lăţesc pe faţă zâmbete unsuroase, cerşesc dovezi de bunăvoinţă, scheaună ademenitor şi profită de orice slăbiciune, trecând adesea, trădători neosteniţi, din stăpân în stăpân. Şi aici, mediul politic dă cele mai zguduitoare exemple.

Slugile se cunosc după două semne: îşi urăsc confraţii întru slugărnicie (vezi pestriţa camarilă a Regelui Carol al II-lea) şi se tem de femei. Ca vicleană apărare în cazul din urmă, cu cât o doamnă e mai frumoasă, mai inteligentă, mai rafinată, cu atât sluga, uneori parvenită în postura de şef, devine mai crudă şi face din umilire o armă necruţătoare. Luând drept model curtea stăpânului, ea îşi construieşte propria ierarhie de „atârnători“, în care femeile joacă rolul de trofee sau de elemente de ceremonial.

Să fie oare vorba aici de ancestrala frustrare din faţa inaccesibilităţii, mai brutală şi mai ticăloasă când femeia are un statut social vulnerabil, de om singur şi intransigent?

Cum bunul Dumnezeu veghează, răzbunarea vine tot prin femeie. Fiindcă stăpânii sunt un model, chiar dacă unul schimonosit şi neînţeles niciodată până la capăt, şi slugile îşi caută un cuplu, visează la o familie. Întrucât totul e literatură, există momente în care perechea, sastisită de atâta slugărnicie, îi administrează partenerului ei corecţii fizice, adesea în public, cu străşnicia cu care consoarta Domnului Vucea din nuvela cu acelaşi nume a lui Barbu Delavrancea răzbuna, în mod radical şi sistematic, torturile aplicate de soţ generaţiilor succesive de şcoleri.

De aici şi până la scara pe ale cărei trepte se rostogolesc slugile nu e decât un pas. Pe care stăpânii chiar îl fac, uneori.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Doi politisti la biserica; unul dintre ei il intreaba pe preot care avea bratul in ghips:
– Ce ai patit, parinte?
– Nimic fiule, m-am impiedicat de bideu si mi-am rupt mana.
Ies politaii din biserica si primul il intreaba pe al doilea:
– Ce dracu e ala bideu???
– Eu de unde sa stiu, sunt mai bine de zece ani de cand nu am mai fost la biserica!
„Nu aduna bani, adună-te cu oameni buni!” — Nikolai Gogol

Curs valutar
27 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5289 RON

Moneda euro a scăzut


USD
USD = 4.1565 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3615 RON

Lira sterlina a crescut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online