Pe vremuri, vremurile mele se-ntelege, cand aveai o banana, te uitai bine de tot la ea, incercai sa-ti intiparesti in memorie minunata-i vedere si, dupa ce o savurai cu miscari cat mai lente si tacticoase, pastrai coaja sau o puneai, asa, intamplator, undeva sa o vada si altii si sa-si zica "mama! smecherul asta iar a mancat banane!"

Acum, bananele sunt pe toate drumurile, nu mai fac nicio diferenta si, de cateva zile, au mai devenit si simbolul unei "pozne" (fiecare inlocuieste termenul in functie de gradul de toleranta si viziune) adolescentine care a oripilat si ravasit audienta si a impartit Facebook-n doua. Care cu furci, care cu coase. Si nu pentru ca regulile cer ca, in public, o doamna trebuie sa manance banana cu furculita si cutitul.

In zilele noastre, cam totul se urca pe internet si se face un titlu de glorie din asta. Este de-a dreptul meritoriu sa pui de-o mamaliguta si s-o trantesti pe wall sa crape altii de ciuda si pofta.

Este absolut definitoriu pentru statutul tau sa vada lumea cam pe unde te duci, cu cine si ce faci si este de-a dreptul eroic sa declami cam tot ce iti trece prin tartacuta legat de tot ce se intampla, de la mic la mare. Intimitate? Cam deloc. Filtru? Ce-i ala? Conteaza sa fii cool si in rand cu lumea. Iar asta la orice varsta.

Pentru aceia trecuti de varsta adolescentei care isi pun poze din sculare-n trezire cu tot ce se intampla in viata lor si care, cu siguranta, s-au aratat oripliati de cazul de la Cluj, poate nu ar strica o usoara introspectie. Sigur. O sa spuneti ca nu va puneti poze mancand banane. Dar, cum ziceam, de la filtru porneste totul, iar mamaliga e tot de mancare ca si banana. Vedeti legatura? Adolescenti am fost cu totii si la fel de bine stim valoarea si imporanta exemplului. Iar intr-o lume in care de la 3 ani pana la 100 toti se afiseaza, nemaitinand cont de nimeni si de nimic, expunandu-si cele mai banale si cele mai importante lucruri din viata in piata publica a internetului, de ce ar trebui sa ii acuzam atat de tare pe acesti adolescenti ca au creat o proba de tipul celor de la fratiile americane si au etalat-o mandri pe internet? Nu mai devreme de vara asta si vara trecuta, am putut vedea cu totii in presa imagini cu oameni are faceau sex pe plaja langa altii mii de oameni. Ba, unii, mai mancau si banane (fara furculita si cutit!!!!) in acelasi stil, fara sa le pese. Sunt multe aspecte care tin de ce s-a intamplat la Cluj si multe intrebari. Unde au fost profesorii si de ce i-au lasat sa o faca au intrebat multi. Pertinent.

Daca au fost, si era normal sa fie, trebuia sa opreasca ...proba. Cu toate acestea, prima si cea mai importanta intrebare este "unde sunt parintii acestor copii?" Cei care i-au invatat sau poate ca nu, care au fost prezenti sau nu si care s-au preocupat (sau nu) sa le explice fetelor de ce a sta in genunchi in fata cuiva este umilitor si de ce a sta in genunchi in fata unui barbat este de-a dreptul devastator. De ce sexul este firesc si absolut minunat, dar nu si atunci cand este expus cu tot dinadinsul, de ce nu este nimic anormal in curiozitatea si dorinta lor, atat timp cat ele nu se manifesta public sub forme degradante si umilitoare. Ne aducem aminte cum, in diverse etape de varsta, pe masura ce mai descopeream si experimentam ceva, banal de obicei pentru orice adult, ne simteam regii lumii si tineam ca toata lumea sa afle ce cool suntem noi. Ori, aici, intervine rolul parintelui asa cum spuneam mai sus. Sex facem cu totii. In diverse feluri si cu diverse persoane. Nu e nimic nou si nu e niciun titlu de glorie in asta. La fel, facem si alte lucruri pe care le trecem la capitolul inimitate. Iar intimitatea este compelt incompatibila cu peretii Facebook-ului sau cu video-urile de pe You Tube. Pentru ca intimitatea este ultimul bastion pe care fiecare dintre noi il are.

Singurul refugiu de discretie, de valoare pe care sa il impartasim numai cu anumite persoane. In lipsa ei, nu ne ramane decat umilinta si goliciunea. Acei adolescenti au gresit. Vor mai gresi. Asa cum si noi am facut-o si o vom mai face. Dar important este ca ei sa inteleaga unde si de ce au gresit. Iar asta nu se va intampla niciodata cu un card de adulti, mai catolici decat Papa, inarmati cu coase si furci virtuale care ii vor condamna fara niciun drept de apel.