TITLURILE ZILEI:
• Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise de conducere şi peste 5.500 au fost amendaţi cu o zi înaintea minivacanţei de 1 Mai    • Trafic aglomerat pe DN 1, la Comarnic, Sinaia, Buşteni şi la ieşirea de pe autostrada A1 în DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea    • Simona Halep s-a calificat în semifinalele Porsche Tennis Grand Prix    • Risc maxim de avalanşă în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Piatra Craiului    • Fotbalul se schimbă. Arbitraj video la Cupa Mondială din Rusia, în 2018    • Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase    • Ce trebuie să faceţi când vă vindeţi maşina    • Pompierii prahoveni au grijă de minivacanţa de 1 Mai    • Contractul pentru construirea podului peste Dunăre, postat în SEAP    • Deplasare a Petrolului 52 la echipa care a pus cele mai mari probleme în tur pe “Ilie Oană”, CS Cornu    • Maxima zilei - 29 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 29 aprilie 2017    • Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise de conducere şi peste 5.500 au fost amendaţi cu o zi înaintea minivacanţei de 1 Mai    • Trafic aglomerat pe DN 1, la Comarnic, Sinaia, Buşteni şi la ieşirea de pe autostrada A1 în DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea    • Simona Halep s-a calificat în semifinalele Porsche Tennis Grand Prix    • Risc maxim de avalanşă în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Piatra Craiului    • Fotbalul se schimbă. Arbitraj video la Cupa Mondială din Rusia, în 2018    • Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase    • Ce trebuie să faceţi când vă vindeţi maşina    • Pompierii prahoveni au grijă de minivacanţa de 1 Mai    • Contractul pentru construirea podului peste Dunăre, postat în SEAP    • Deplasare a Petrolului 52 la echipa care a pus cele mai mari probleme în tur pe “Ilie Oană”, CS Cornu    • Maxima zilei - 29 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 29 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Sâmbătă - 29 aprilie 2017 8:39:21

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


România şi lupta de clasă


8 noiembrie 2013

citeşte totul despre:
absenta,
afacerilor,
articolul,
considera,
dispret,
emisiunile,
grobianismuluirating  rating     (144 vizualizări)

                Între ocupaţiile variate ale firii românului despre care aminteam în articolul trecut, un loc prioritar ar trebui, fără îndoială, să îl ocupe hazul de necaz, mai modern spus, acel spirit fin al ironiei de bună calitate, turnat, memorabil, uneori, în poante , bancuri şi ziceri. Dintre aceste forme de apărare împotriva grobianismului şi a dictaturii comuniste, aş selecta astăzi definiţia luptei de clasă: lupta de clasă este lupta celor cu o clasă împotriva celor cu mai multe clase.

                Să coborâm din trecutul în care, sinucigaş, continuăm să ne refugiem cu speranţă . . . şi să desfacem înţelesurile acestei vorbe de spirit pentru România zilelor noastre.

                 A trecut timpul domniilor fanariote, dar ne-a rămas ciocoismul, observa Constantin Rădulescu-Motru în ,,Psihologia poporului român’’, apărută în 1941. Aceasta era definită prin trei trăsături: frenezia puterii, lipsa de ideal şi dispreţul pentru mulţime. Să le luăm pe rând, făcînd necesara observaţie că nu toţi politicienii români ai momentului pot fi încadraţi în această categorie şi nu mă îndoiesc că dumneavoastră, cititori mai inteligenţi decât vă consideră ei, cunoaşteţi bine excepţiile care vor schimba regula.

                 Am vorbit despre acei bolnavi de putere, care ne conduc- iată!- de 24 de ani, aproape aceiaşi, ţesuţi în omerta afacerilor şi a trădărilor, care fac din politică instrumentul cu care îşi negociază libertatea.

               Lipsa de ideal este un alt adevăr dureros despre care am mai scris. Fractura socială în care a fost adusă România, tribalizarea ei sunt atât de evidente, încât unificarea în jurul unui ideal naţional construit cu dăruire şi inteligenţă este o himeră, în absenţa unei  voci  vibrante şi credibile.

             Cât despre dispreţ, mai e nevoie să vă amintesc de ,,mahalaua ineptă’’ a lui Baconschi, altfel legitimă şi inteligentă cât serveşte alor noştri?

            Copleşiţi, cel mai adesea, de diplome, masterate şi doctorate fără acoperire intelectuală, dispreţuind de fapt, sistemul cale le oferă,  complice, toate aceste hârtii de înrămat, cei cu – în realitate – puţine clase au declanşat o luptă necruţătoare împotriva valorii şi a valorilor profunde ale acestui, cândva,  popor român. Poate că la emisiunile unde sunt trimişi să-şi rostească monologurile agramate, producătorii ar trebui să monteze câte un poligraf, ca măsurător infailibil al minciunilor fără de sfârşit.

             Un aparat care să măsoare responsabilitatea şi bunul simţ nu s-a inventat încă. Din păcate.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Maria era mioapa, dar prea vanitoasa ca sa poarte ochelari si in plus foarte hotarata sa se marite.
In cele din urma si-a gasit un sot si a plecat in luna de miere.
Cand Maria s-a intors mama sa a tipat ingrozita cand a vazut-o, s-a repezit spre telefon si a sunat un oftalmolog:
– Doctore, spuse ea gafaind, trebuie sa vii aici neaparat…este o urgenta! Fiica mea, care totdeauna a avut probleme cu ochii dar a refuzat sa poarte ochelari tocmai s-a intors din luna de miere…
– Doamna, o intrerupse doctorul, stapaniti-va va rog…spuneti-i fiicei dv sa ma caute la cabinet. Oricat de rau ar vedea asta nu poate fi considerata cu adevarat o urgenta…
– O, nu, spuse mama…nu intelegeti! Tipul cu care s-a intors fiica mea din luna de miere nu e acelasi cu care a plecat!!!
Viaţa poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nicio importanţă, esenţială este intensitatea. — Cezar Petrescu

Curs valutar
28 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5333 RON

Moneda euro a crescut


USD
USD = 4.1453 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3604 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online