Premierul Dacian Cioloş a salutat semnarea acordului CETA, iar un ignorant, care ar fi citit declaraţia, ar fi fost convins că suntem în faţa unui succes uriaş al diplomaţiei române. După euforia "succesului" , stăm şi ne întrebăm ce aduce CETA românului de rând, celui care se spală în lighean şi are toaleta în fundul curţii.

Din păcate, CETA pentru România nu înseamnă nimic. Doar o liberalizare a vizelor către Canada, dar nu imediat după ratificarea tratatului, ci etapizat în 2017. De fapt, Canada a promis ridicarea vizelor, doar dacă toate parlamentele statelor membre UE aprobă acordul. Adică, românul va putea merge fără viză în Canda, doar dacă Malta, Cehia sau Lituania ratifică CETA. Mie mi se pare că este un eşec al diplomaţiei române şi nicidecum un succes aşa cum susţine premierul Cioloş.

Un succes ar fi fost dacă România ar fi obţinut schimburi comerciale avantajoase cu Canada, dar ce vor putea face afaceriştii români care nici măcar nu pot ajunge fără nicio problemă la Montreal, să spunem..

Diplomaţii români nu au negociat cu reprezentanţii Canadei niciun alt capitol în afara vizelor. Ca şi când, nea Gheorghe de la ţară ar fi vrut să îşi ducă vaca în Canada şi nu avea viză...

Să fim serioşi...

Avem CETA, dar cu ce ne ajută pe noi?