TITLURILE ZILEI:
• Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise de conducere şi peste 5.500 au fost amendaţi cu o zi înaintea minivacanţei de 1 Mai    • Trafic aglomerat pe DN 1, la Comarnic, Sinaia, Buşteni şi la ieşirea de pe autostrada A1 în DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea    • Simona Halep s-a calificat în semifinalele Porsche Tennis Grand Prix    • Risc maxim de avalanşă în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Piatra Craiului    • Fotbalul se schimbă. Arbitraj video la Cupa Mondială din Rusia, în 2018    • Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase    • Ce trebuie să faceţi când vă vindeţi maşina    • Pompierii prahoveni au grijă de minivacanţa de 1 Mai    • Contractul pentru construirea podului peste Dunăre, postat în SEAP    • Deplasare a Petrolului 52 la echipa care a pus cele mai mari probleme în tur pe “Ilie Oană”, CS Cornu    • Maxima zilei - 29 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 29 aprilie 2017    • Aproape 450 de şoferi au rămas fără permise de conducere şi peste 5.500 au fost amendaţi cu o zi înaintea minivacanţei de 1 Mai    • Trafic aglomerat pe DN 1, la Comarnic, Sinaia, Buşteni şi la ieşirea de pe autostrada A1 în DN7 Piteşti-Râmnicu Vâlcea    • Simona Halep s-a calificat în semifinalele Porsche Tennis Grand Prix    • Risc maxim de avalanşă în Munţii Făgăraş, Bucegi şi Piatra Craiului    • Fotbalul se schimbă. Arbitraj video la Cupa Mondială din Rusia, în 2018    • Alimente care nu sunt chiar atât de sănătoase    • Ce trebuie să faceţi când vă vindeţi maşina    • Pompierii prahoveni au grijă de minivacanţa de 1 Mai    • Contractul pentru construirea podului peste Dunăre, postat în SEAP    • Deplasare a Petrolului 52 la echipa care a pus cele mai mari probleme în tur pe “Ilie Oană”, CS Cornu    • Maxima zilei - 29 aprilie 2017    • Bancul zilei din data de 29 aprilie 2017    
Jurnalul Prahovean foloseşte cookies-uri proprii şi ale terţilor. Continuarea navigării implică acceptarea lor. Aflaţi mai multe.
Sâmbătă - 29 aprilie 2017 8:38:04

Jurnalul Prahovean
ISSN 2344 – 1488; ISSN–L 2344 – 1488


Triste impresii de călătorie...


15 octombrie 2013

citeşte totul despre:
antropologia,
comunismului,
muntenia,
cenusiu,
bucuresti,
roman,
profesorul,
polonezii,
monotonia,
moldova,
rudele,
sondajulrating  rating     (198 vizualizări)

                Nu am mai mers de mult cu trenul. Erau ani când drumul de la Bucureşti la Sinaia făcea parte din raţiunea mea de a fi. Mă obişnuisem cu două lucruri: cu monotonia navetei şi cu amestecul viu şi „colorat” de vorbe şi gesturi ale colegilor mei de călătorie.

               Nu mă uitam decât arareori la gările a căror înşiruire îmi era cunoscută. Dar, când şi când, izbucnirile roşii ale muşcatelor îmi bucurau dimineţile de bucureştean exilat din Cetate de politica de repartiţii a statului socialist. Era o explozie de frumuseţe în cenuşiul anilor mei de tinereţe, mereu nemulţumiţi de un prezent devorat, totuşi, cu pasiune.

               La mai bine de treizeci de ani, întâmplarea mă pune să repet experienţa. Nu vă ascund emoţia, cu totul neaşteptată, dar şi dezamăgirea ce a însoţit-o! Celui de acum i se dezvăluia aproape cu neruşinare imaginea unui deşert cenuşiu, de la care nu puteai avea mari aşteptări, pentru că lipsea aproape totul: ordinea, decenţa unui peisaj îngrijit, roşul aprins al florilor din ghivece. Până şi numele gărilor pălise, lasând loc unei tristeţi de sfârşit de lume.

             Ce mesaj despre noi transmite paragina locurilor, unde ne aşază, cu adevărat, indiferenţa criminală a multora dintre români, pe care, de cele mai multe ori, doar teama îi determină să facă nimic mai mult decât ceea ce trebuie.

              Ştiu că ne privim cu mare îngăduinţă. Cum ne privesc, însă, ceilalţi?

               În Antropologia lui,  Kant scrie că turcii obişnuiau să caracterizeze ţările prin care treceau după trăsătura lor cea mai vizibilă, verificată de istorie. Astfel, Franţa era ţara modelelor, Anglia, cea a proastei dispoziţii. Spania era considerată ţara strămoşilor iar Polonia, ţara domnilor. În fine, dar nu în cele din urmă, Italia avea atributul de ţară a fastului, iar Germania, ţara titlurilor. Despre Muntenia şi Moldova, despre strămoşii noştri, nicio vorbă! Iată că nedreptatea este reparată în zilele noastre! Harta prejudecăţilor sau cum se văd europenii între ei plasează România într-o postură lipsită de nobilitate, numele Ţării fiind asociat de cele mai multe ori cu hoţia. Polonezii ne consideră ţigani, iar turcii ne asociază cu pământul ţiganilor. Singurii mai concesivi sunt francezii, pentru care românii sunt rudele sărace de la marginea Europei (probabil că sondajul a fost făcut înaintea scandalului mediatic de ultimă oră ...).

                  Suntem o ţară de jupâni, mai mari sau mai  mici, străbătută de o mândrie spontană şi abruptă din care foarte rar se încheagă atitudini constructive fundamentale. În romanul său ce a bulversat anii comunismului - Calpuzanii - profesorul Silviu Angelescu fixează memorabil această stare de spirit : ...fiindu noi, cum se ştie, un neam de oameni ce prea lesne punem fruntea-n pământ, că ne e grija mai mult pentru ticălos trupul nostru, iar nu pentru sufletul cu care-om merge înaintea judecăţii lui Dumnezeu!

                    România trebuie să se întroarcă acasă din exilul ultimilor ani! Altfel vom ajunge să împărtăşim lucid şi dureros vorbele lui Petre Ţuţea : Nu mă consolează de faptul că sunt român decât Eminescu, Blaga, Nae Ionescu şi răcoarea câtorva biserici.

                       Restul sunt vorbe....                            

                 P.S. Nu l-am cunoscut pe profesorul Boaru, dar faptul că am împărţit aceeaşi rubrică  mi l-a transformat într-un aproape. În ultimul său articol vorbea despre naştere. Din păcate, cercul vieţii i s-a închis la numai câteva zile după aceea. Dumnezeu să-l aibă în pază!


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin
Adăugaţi un comentariu:
Folosind un cont de facebook:
sau folosind formularul următor:

Nume:

Email:

Comentariul:

Cod siguranţă:
Codul de securitateDin aceeaşi categorie:Grupul de firme Baupartner propune metode constructive inovatoare, pentru a răspunde în mod unic şi specific nevoilor fiecărui beneficiar în parte

bancul_zilei

Maria era mioapa, dar prea vanitoasa ca sa poarte ochelari si in plus foarte hotarata sa se marite.
In cele din urma si-a gasit un sot si a plecat in luna de miere.
Cand Maria s-a intors mama sa a tipat ingrozita cand a vazut-o, s-a repezit spre telefon si a sunat un oftalmolog:
– Doctore, spuse ea gafaind, trebuie sa vii aici neaparat…este o urgenta! Fiica mea, care totdeauna a avut probleme cu ochii dar a refuzat sa poarte ochelari tocmai s-a intors din luna de miere…
– Doamna, o intrerupse doctorul, stapaniti-va va rog…spuneti-i fiicei dv sa ma caute la cabinet. Oricat de rau ar vedea asta nu poate fi considerata cu adevarat o urgenta…
– O, nu, spuse mama…nu intelegeti! Tipul cu care s-a intors fiica mea din luna de miere nu e acelasi cu care a plecat!!!
Viaţa poate fi trăită oriunde. Decorul nu are nicio importanţă, esenţială este intensitatea. — Cezar Petrescu

Curs valutar
28 aprilie 2017


EUR
EURO = 4.5333 RON

Moneda euro a crescut


USD
USD = 4.1453 RON

Dolarul american a scăzutGBP
GBP = 5.3604 RON

Lira sterlina a scazut


Top articole

JurnalulPH Advertising va ofera servicii de publicitate si reclama online